Sinan Ogan, candidatul de pe locul trei, se anunță „deschis la dialog” cu Erdogan sau cu Kilicdaroglu

Data publicării:
profimedia-0776284327
Sinan Ogan a obţinut 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Foto: Profimedia Images

Al treilea candidat la alegerile prezidențiale din Turcia, Sinan Ogan, s-a declarat „deschis la dialog” cu oricare dintre cei doi finaliști din turul doi - Erdogan, președintele în exercițiu sau Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziției unite - sugerând că dorește negocieri.

Disident al partidului MHP, care este aliat cu tabăra lui Erdogan, Sinan Ogan a obţinut 5,17% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Nici Erdogan, nici principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, nu au obţinut în primul tur de scrutin cele 50% din voturi necesare pentru a fi aleşi. Prin urmare, ei se vor confrunta într-un al doilea tur decisiv, la 28 mai.

Până atunci, Sinan Ogan, care nu este afiliat niciunui partid politic, s-a declarat deschis la dialog cu cei doi candidaţi. „O decizie va fi luată după discuţii cu Recep Tayyip Erdogan şi Kemal Kiliçdaroglu”, a declarat el pentru AFP, conform news.ro.

„Am putea spune că nu îi susţinem pe niciunul dintre ei”, a adăugat fostul deputat.

Sinan Ogan a declarat, pe de altă parte, că nu a fost surprins de numărul de voturi pe care le-a primit duminică, pe care le-a atribuit „naţionaliştilor turci şi tinerilor, care ne găsesc mai intelectuali şi s-au săturat de feţele vechi ale politicii”. De asemenea, el a confirmat că este adeptul unei linii dure în problema kurdă şi că se opune „oricărei forme de terorism”, poziţie care îl apropie mai degrabă de Erdogan.

„Mă opun oricărei organizaţii care nu se distanţează de terorism”, a spus el despre Partidul Democrat al Poporului (HDP), principala formaţiune prokurdă, acuzată de guvern că are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). HDP a făcut apel la susţinerea candidatului opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu.

Scorul bun înregistrat de coaliţia lui Kiliçdaroglu - care include şi ea un partid naţionalist, Partidul Bun - se explică parţial prin sprijinul acordat de votul kurzilor. În cazul în care s-ar apropia de Sinan Ogan, Kiliçdaroglu ar putea, prin urmare, să-şi înstrăineze voturile kurzilor, care reprezintă 15-20 la sută din electorat.

Erdogan a obţinut 49,5% din voturi în scrutinul de duminică şi a fost la mică distanţă de majoritatea necesară pentru a evita un al doilea tur de scrutin, într-un vot considerat un referendum asupra regimului său autocratic. Principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, candidatul alianţei de opoziţie formată din şase partide, a obţinut 45%. Dacă voturile lui Ogan ar merge către Erdogan, acutalul preşedinte nu ar avea nicio emoţie în privinţa realegerii.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri