Sondaj: Ce cred americanii despre punerea sub acuzare a lui Donald Trump și șansele acestuia în 2024

Data publicării:
Protestatară anti-Trump la New York cu un banner inscripționat "not above the law" și o persoană îmbrăcată într-o uniformă portocalie de închisoare cu mască de trump
Sondajul a fost realizat în zilele de miercuri și joi, imediat după anunțul punerii sub acuzare a fostului președinte pentru 34 de presupuse infracțiuni comise. Foto: Profimedia Images

Punerea sub acuzare și judecarea fostului președinte Donald Trump i-a împărțit pe americani în tabere aproape egale, dar pare și că i-a crescut acestuia semnificativ șansele de a câștiga nominalizarea republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024, scrie Reuters, citând un sondaj publicat joi.

Sondajul a fost realizat în zilele de miercuri și joi, imediat după anunțul punerii sub acuzare a fostului președinte pentru 34 de presupuse infracțiuni comise.

Sondajul arată că 49% dintre americani consideră că acțiunea procurorilor de a-l pune sub acuzare pe Trump a fost o decizie corectă.

Totuși, descoperirea subliniază diviziunile politice profunde din societatea americană și mai ales pe subiectul fostului președinte – dintre votanții democrați, 84% consideră că acuzațiile sunt reale, în timp ce doar 16% dintre republicani au aceeași părere.

De asemenea, 40% dintre republicanii au spus că pornirea acestei proceduri împotriva lui Trump îi îndeamnă mai degrabă să voteze cu fostul președinte în 2024, în timp ce doar 12% spun contrariul, că acuzațiile le-au redus apetitul de a vota pentru Trump. Alți 38% spun că punerea sub acuzare nu a avut niciun efect asupra intențiilor lor.

Trump conduce încă în intențiile de vot ale republicanilor pentru alegerile preliminare din 2024 – 58% dintre republicani spun că îl preferă pe fostul președinte, o creștere semnificativă de la 48% în ultimul sondaj Reuters/Ipsos.

Pe locul al doilea, se află guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, cu 21%. Până acum, guvernatorul nu și-a anunțat intenția de a candida pentru alegerile din 2024.

Deși votanții democrați și republicani rămân profund separați în ce privește cazul împotriva lui Trump, sondajul a arătat că există un consens la nivelul celor două tabere – ambele cred cu tărie că Trump se face, într-adevăr, vinovat de faptul că a plătit sume de bani lui Stormy Daniels și Karen McDougal pentru ca acestea să păstreze tăcerea cu privire la relațiile sexuale pe care le-au avut cu fostul președinte – 73% dintre americani cred asta, inclusiv 55% dintre republicani.

Totuși, 76% dintre republicani sunt de părere că autoritățile încearcă să-l delegitimeze pe Trump prin investigații motivate politic. 34% dintre democrați au o părere similară.

51% dintre americani, dar doar 18% dintre republicani sunt de părere că aceste acuzații ar trebui să însemne și descalificarea juridică a lui Trump de la a mai candida vreodată pentru funcția prezidențială.

Sondajul realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.004 americani are un interval de încredere, o măsură a preciziei sale, de plus/minus 3,8 procente pentru toți respondenții și de minus 6,3% pentru cei 368 republicani care au participat.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Celine Dion, într-o imagine rară alături de gemenii ei, la concertul The Rolling Stones. Nelson și Eddy au 13...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita