Sri Lanka nu-și mai poate plăti datoria externă

Data publicării:
sri lanka
Ţara cu 22 de milioane de locuitori suferă de penurie de bunuri esenţiale, produse alimentare, combustibil, medicamente, întreruperi de curent şi o inflaţie record. Foto: Profimedia Images

Sri Lanka va suspenda, temporar, rambursarea datoriei externe pentru a evita o intrare dură în incapacitate de plată, a declarat marţi guvernatorul Băncii centrale, în condiţiile în care rezervele valutare limitate sunt păstrate pentru importul de produse esenţiale, transmite Reuters.

„Am ajuns într-un punct în care plata datoriilor este imposibilă. Cea mai bună măsură pe care o putem lua este să restructurăm datoria şi a evita o intrare dură în incapacitate de plată", a declarat guvernatorul Băncii centrale din Sri Lanka, P. Nandalal Weerasinghe.

Săptămâna viitoare, Sri Lanka urmează să înceapă discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional pentru un nou program de împrumut, în condiţiile în care ţara suferă de întreruperi frecvente de aprovizionare cu electricitate şi de crize de alimente şi medicamente.

La finele lunii martie, rezervele valutare ale insulei se situau la 1,93 miliarde de dolari, în timp ce ţara are de rambursat datorii externe în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari în acest an, inclusiv un miliard de dolari pentru o emisiune de obligaţiuni suverane care ajung la maturitate în luna iulie.

Guvernatorul P. Nandalal Weerasinghe a subliniat că suspendarea temporară a rambursării datoriei externe este o măsură de bună credinţă, subliniind faptul că ţara nu intrat niciodată în incapacitate de plată, conform Agerpres.

„Aceasta este doar o măsură temporară până când vom ajunge la un acord cu creditorii şi un program cu FMI", a spus Weerasinghe, care a fost numit în funcţie în urmă cu o săptămână pe fondul nemulţumirii opiniei publice faţă de criza economică.

„Trebuie să ne concentrăm pe importurile esenţiale şi să nu trebuiască să ne îngrijorăm despre serviciul datoriei externe", a apreciat guvernatorul Băncii centrale.

Ţara cu 22 de milioane de locuitori suferă de penurie de bunuri esenţiale, produse alimentare, combustibil, medicamente, întreruperi de curent şi o inflaţie record, fără ca nimic să sugereze încetarea dificultăţilor economice.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...