SUA aplică sancțiuni împotriva a 3 oficiali nord-coreeni pentru „rolul proeminent în programele ilegale de arme de distrugere în masă"

Data publicării:
racheta balistica
Coreea de Nord încheie anul cu o lansare de rachete balistice. Foto: Profimedia Images

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat joi, într-un comunicat, sancţiuni economice împotriva a trei oficiali nord-coreeni pentru că au sprijinit "dezvoltarea armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice", transmite AFP.

Aceste măsuri vizează trei lideri ai Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, Jon Il Ho, Yu Jin şi Kim Su Gil, supuşi deja sancţiunilor europene, conform Agerpres.

Aceşti oficiali "au jucat un rol proeminent în programele ilegale de arme de distrugere în masă şi rachete balistice ale Coreei de Nord", a declarat subsecretarul pentru terorism şi informaţii financiare Brian Nelson, citat în comunicatul de presă.

El a spus că sancţiunile au fost luate "în strânsă coordonare trilaterală cu Coreea de Sud şi Japonia".

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat sâmbătă că ţara sa urmăreşte să aibă "cea mai puternică forţă strategică din lume". Coreea de Nord proclamase în septembrie că statutul său de putere nucleară este ireversibil, închizând definitiv uşa oricăror negocieri privind dezarmarea. Ea a ameninţat apoi Statele Unite cu un răspuns nuclear în cazul unui atac.

Regimul de la Phenian a efectuat o serie fără precedent de lansări de rachete anul acesta, inclusiv a celei mai avansate rachete balistice intercontinentale (ICBM) pe care o deţine, în luna noiembrie.

"Lansările recente demonstrează necesitatea ca toate ţările să pună în aplicare pe deplin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care urmăresc să împiedice Coreea de Nord să se doteze cu tehnologiile, materialele şi veniturile de care Phenianul are nevoie pentru a dezvolta aceste programe", a subliniat Brian Nelson.

Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord este supus sancţiunilor americane din 2016.

Joi, presa de stat nord-coreeană a informat despre decizia liderului Kim Jong Un de a convoca o întâlnire cheie a Partidului Muncitorilor în luna decembrie pentru a decide direcţia politicilor ţării în 2023.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri