SUA aprobă utilizarea primului vaccin din lume pentru albine

Data publicării:
profimedia-0744910898
SUA aprobă utilizarea primului vaccin din lume pentru albine. Foto: Profimedia Images

O companie americană de biotehnologie a dezvoltat un vaccin pe care reginele albinelor îl pot ingera pentru a-și proteja larvele de boala locei americane, foarte contagioasă, una din cele mai grave maladii care atacă puietul albinelor, scrie The Guardian.

Primul vaccin din lume pentru albine a fost aprobat pentru utilizare de către guvernul SUA, ridicând speranța unei noi arme împotriva bolilor care devastează în mod obișnuit coloniile. Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a acordat o licență condiționată pentru un vaccin creat de Dalan Animal Health, o companie americană de biotehnologie, pentru a ajuta la protejarea albinelor de locei americane

„Vaccinul nostru este un progres în protejarea albinelor. „Suntem pregătiți să schimbăm modul în care avem grijă de insecte, iar acest lucru va avea impact asupra producției de alimente la nivel mondial”, a transmis Annette Kleiser, directorul executiv al Dalan Animal Health. 

Vaccinul, care va fi disponibil inițial pentru apicultorii comerciali, are ca scop stoparea locei. Această boală, clasificată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară (Anses) ca fiind un „pericol de primă categorie în Franța”, printr-un decret din 29 noiembrie 2013, poate ajunge la larve și decima o întreagă colonie de albine. Boala a fost detectată inițial în SUA și Canada, ulterior răspândindu-se și cu variante europene.

În Statele Unite, bacteria responsabilă de această boală (Paenibacillus larvae) a fost găsită într-un sfert dintre stupi. Deoarece nu există un tratament, apicultorii sunt nevoiți să își distrugă coloniile sau să folosească antibiotice pentru a preveni răspândirea bolii.

„Este ceva ce apicultorii pot recunoaște cu ușurință, deoarece reduce larvele la această substanță maronie care are o miros rânced”, a spus Keith Delaplane, entomolog la Universitatea din Georgia, care a colaborat cu Dalan Animal Health pentru dezvoltarea vaccinului.

Vaccinul nu are forma cu care sunt obișnuiți oamenii. „Tehnologia vaccinului Dalan expune reginele la bacterii inactive (adică „moarte”)”, precizează laboratorul pe site-ul său. Astfel, prin ingerarea acestor bacterii, introduse într-un soi de turte comestibile pentru albine, reginele vor transmite imunitatea larvelor pe care le vor depune ulterior. 

Pe măsură ce au fost comercializate, transportate și folosite în serviciul agricol, albinele au fost expuse la un cocktail de diferite boli care de obicei distrug un număr mare de colonii și necesită intervenții majore din partea apicultorilor pentru a menține numărul.

SUA depind de coloniile de albine pentru a-și susține polenizarea alimentară, iar stupii sunt transportați în mod obișnuit în toată țara pentru a ajuta la creșterea culturilor, de la migdale la afine.

Acest lucru se datorează faptului că multe specii de albine sălbatice se află într-un declin alarmant, din cauza pierderii habitatului, a utilizării pesticidelor și a crizei climatice, ceea ce alimentează preocupările legate de o criză globală a numărului de insecte care amenință ecosistemele și securitatea alimentară, dar și sănătatea umană.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri