Biden îi acuză pe republicani de „atac” împotriva dreptului de vot şi democraţiei în Georgia, Florida și Texas

Data publicării:
Joe Biden ține un discurs.
Joe Biden îi acuză pe republicani de „atac” împotriva dreptului de vot şi democraţiei în Georgia, Florida și Texas. Foto: Profimedia

Joe Biden a denunţat sâmbătă un text care urmează să fie adoptat în Texas de către parlamentarii locali republicani, oficial pentru a face alegerile mai sigure, dar care, potrivit preşedintelui Statelor Unite, reprezintă un nou atac împotriva dreptului de vot şi democraţiei, notează AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat, el a estimat că marele stat din sudul SUA se alătură astfel Georgiei şi Floridei, de asemenea majoritar republicane, în atacarea dreptului sacru de vot.

„Aceasta face parte dintr-un atac împotriva democraţiei pe care l-am văzut prea des în acest an, a adăugat preşedintele democrat, estimând că iniţiativa vizează disproporţionat afro-americanii şi celelalte minorităţi.

„În secolul al XXI-lea, ar trebui să facem mai facilă, nu mai dificilă, exprimarea dreptului de vot pentru fiecare alegător, a insistat el.

Cele două camere ale Congresului din Texas au ajuns la un compromis cu privire la acest text numit Senatul Bill 7, care interzice în special votul drive-in şi stabileşte numeroase restricţii la orarul de vot şi la votul prin corespondenţă.

Aceste restricţii vizează cel mai adesea dispoziţii facilitând votul apreciate în special de minorităţi, cu predilecţie de afro-americani - un electorat în general mai favorabil democraţilor.

Republicanii invocă acuzaţiile de fraudă formulate în continuare fostul preşedinte Donald Trump

Republicanii afirmă că este vorba de a face viitoarele alegeri mai sigure. Ei invocă frecvent acuzaţiile de fraudă formulate în continuare fostul preşedinte Donald Trump, care susţine fără nicio dovadă că scrutinul din noiembrie câştigat de Joe Biden i-a fost furat.

După alegerile prezidenţiale, proiectele de lege care limitează accesul la vot s-au înmulţit în mai multe state la iniţiativa republicanilor.

Georgia, stat-cheie câştigat de Joe Biden în timp ce a votat pentru dreapta la alegerile prezidenţiale timp de aproape trei decenii, a fost printre primele care au adoptat un astfel de text în martie. Preşedintele denunţase deja o lege care calcă în picioare valorile americane.

Adoptarea sa a stârnit o mobilizare a sute de reprezentanţi din lumea afacerilor şi personalităţi care au semnat o declaraţie împotriva legilor restricţionând accesul la urne.

Sâmbătă, Joe Biden a îndemnat din nou Congresului Statelor Unite să adopte două texte care urmăresc să favorizeze exprimarea dreptului de vot pentru toţi americanii. Dar majoritatea fragilă a democraţilor complică adoptarea lor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...