Ivanka Trump spune că nu îşi aminteşte detalii despre tranzacţiile imobiliare ale tatălui și fraților săi, în procesul de fraudă

Data actualizării: Data publicării:
ivanka trump la tribunal
Ivanka Trump a depus mărturie în procesul de fraudă de 250 de milioane de dolari care pune în pericol afacerile familiei sale. Foto: Profimedia

Fiica lui Donald Trump, Ivanka Trump, a depus mărturie miercuri, spunând că nu-şi aminteşte detalii despre tranzacţiile imobiliare la care a lucrat la compania tatălui ei, într-un proces de fraudă civilă din New York care ameninţă imperiul de afaceri al fostului preşedinte al SUA, potrivit Reuters.

La fel ca fraţii ei Donald Trump Jr. şi Eric Trump, care au depus mărturie săptămâna trecută, Ivanka Trump a încercat să se distanţeze de metodele discutabile de evaluare care au fost deja declarate frauduloase de către judecătorul ce supervizează procesul.

Donald Trump, în schimb, a recunoscut în calitate de martor că unele dintre estimările terenurilor de golf, ale turnurilor de birouri şi ale altor active ale companiei au fost inexacte.

Procesul intentat de procurorul general al New Yorkului, democrata Letitia James, îl acuză pe Trump şi afacerile familiei sale că au manipulat valorile activelor imobiliare pentru a înşela creditorii şi asiguratorii şi pentru a înfrumuseţa reputaţia lui Trump ca om de afaceri de succes.

Spre deosebire de fraţii şi tatăl ei, Ivanka Trump nu este inculpată în acest caz, noteaza Reuters, citată de Agerpres.

În calitate de director executiv al Organizaţiei Trump între 2011 şi 2017, Ivanka a spus că s-a concentrat pe reamenajarea terenului de golf Doral din Florida şi a proprietăţii Old Post Office din Washington.

La proces, i s-a arătat un e-mail din 2011 în care a recunoscut că o cerinţă a creditorului Deutsche Bank ca tatăl ei să menţină o valoare netă de cel puţin trei miliarde de dolari a fost o problemă, dar a încurajat oficialii companiei să o aprobe oricum.

„Am vrut să obţinem o rată excelentă şi singura modalitate de a duce încasările, termenele şi capitalul acolo unde le dorim este să garantăm acordul”, a scris ea unui avocat al Organizaţiei Trump.

În calitate de martor, ea a spus că este în favoarea acordului, dar nu îşi aminteşte termeni specifici. „Am simţit, în general, că termenii acordului cu Deutsche Bank pentru Doral au fost pozitivi”, a afirmat ea.

Trump, care este în faţa rivalilor săi pentru nominalizarea republicană la preşedinţie din 2024, în ciuda unei serii de probleme juridice, a respins că a comis vreo neregulă şi i-a acuzat pe James şi judecătorul Arthur Engoron de părtinire politică şi „interferenţă electorală”. El a repetat aceste afirmaţii pe reţelele de socializare marţi seara, spunând că este „trist'” că Ivanka a fost forţată să depună mărturie.

În timpul mărturiei sfidătoare de luni, Trump a recunoscut că evaluările proprietăţilor sale nu au fost întotdeauna exacte, dar a spus că erorile nu au fost relevante pentru instituţiile financiare care le-au folosit pentru a stabili preţurile tranzacţiilor.

Donald Jr. şi Eric Trump au depus mărturie săptămâna trecută că documentele financiare aflate în centrul cazului nu au fost responsabilitatea lor, deşi email-urile şi alte documente au arătat că ar fi putut fi mai implicaţi decât au indicat mărturiile lor.

Ivanka s-a alăturat tatălui ei în timpul mandatului său din 2017-2021 la Casa Albă, lăsându-şi fraţii la conducerea companiei în acea perioadă.

James a spus că Ivanka a fost totuşi implicată în manipularea valorilor proprietăţii.

„Ea va încerca astăzi să se distanţeze de companie, dar, din păcate, faptele vor dezvălui că, de fapt, ea a fost foarte implicată”, a spus James pe treptele tribunalului.

Într-o hotărâre care i-au găsit pe Trump, fiii săi adulţi şi zece dintre companiile sale răspunzători pentru fraudă, Engoron a descris în termeni usturători modul în care inculpaţii au inventat evaluările. Decizia sa l-ar putea priva pe Trump de controlul asupra unora dintre cele mai cunoscute proprietăţi ale sale, deşi acest ordin este suspendat în timpul apelului.

James cere amenzi de 250 de milioane de dolari, precum şi restricţii care i-ar împiedica pe Trump şi pe fiii săi adulţi să facă afaceri în New York.

În plus faţă de acest caz, Trump este inculpat în patru cazuri penale separate, inclusiv două care decurg din încercările sale de a răsturna victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020.

Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că el are un avans categoric faţă de rivalii republicani pentru a-l înfrunta pe Biden anul viitor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri