Joe Biden către Vladimir Putin: Suntem gata să discutăm, dar suntem pregătiți și pentru alte scenarii

Data actualizării: Data publicării:
joe biden la biroul de la camp david
Joe Biden a vorbit la telefon cu Vladimir Putin sâmbătă, 12 februarie 2022, în contextul escaladării crizei din Ucraina Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden i-a transmis sâmbătă omologului rus, Vladimir Putin, în cursul convorbirii telefonice pe care au avut-o, că dacă Rusia invadează din nou Ucraina, SUA și aliații lor vor răspunde „în mod ferm”, iar Rusia va avea de suportat consecințe „rapide și severe”.

Casa Albă a transmis sâmbătă un comunicat în care a rezumat conținutul conversației telefonice pe care au avut-o președinții Joe Biden și Vladimir Putin.

Convorbirea a durat o oră și a intervenit ca urmare a înrăutățirii situației de securitate create în jurul Ucrainei. Surse diplomatice citate de presa occidentală declarau vineri ca Statele Unite ar fi ajuns la concluzia că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina.

La rândul său, Casa Albă a avertizat vineri că o invazie rusă în Ucraina este un scenariu posibil, care ar putea avea loc chiar în următoarele zile și care ar putea lua forma unor bombardamente aeriene și tiruri cu rachete trase inclusiv asupra Kievului. 

În discuția pe care Joe Biden a avut-o sâmbătă cu Vladimir Putin, șeful Casei Albe l-a avertizat din nou pe omologul său rus că în cazul unei invazii în Ucraina, Moscova riscă sancțiuni ce vor avea un preț dureros și-i vor diminua influența pe plan internațional.

Pe de altă parte, Joe Biden i-a spus că Occidentul rămâne adeptul dialogului, însă în același timp este pregătit și pentru „alte scenarii”.

Comunicatul Casei Albe transmite totodată mesajul că în rândul Occidentului există solidaritate atunci când este vorba despre răspunsul la o agresiune a Rusiei în Ucraina. În cele câteva rânduri  ale textului oficial se menționează de două ori că SUA acționează „împreună” și „în coordonare deplină” cu partenerii și aliații săi, în condițiile în care analiștii subliniază adesea că Vladimir Putin ar miza pe dezbinarea Occidentului.

Comunicatul Casei Albe

Președintele Joseph R. Biden Jr. a discutat astăzi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre intensificarea consolidării militare a Rusiei la granițele Ucrainei. Președintele Biden a fost clar că, dacă Rusia întreprinde o nouă invazie a Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor răspunde în manieră decisivă și vor impune Rusiei costuri rapide și severe. Președintele Biden a reiterat faptul că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferințe umane pe scară largă și ar diminua poziția Rusiei. Președintele Biden a fost clar cu președintele Putin că, deși Statele Unite rămân pregătite să se angajeze pe calea diplomației, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri, suntem la fel de pregătiți și pentru alte scenarii”, arată comunicatul Casei Albe.

Citiți și: Putin i-a spus lui Macron că armamentul furnizat de occidentali Kievului „creează premisele pentru posibile acțiuni agresive” în Donbas

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri