Politico: Donald Trump va avea o mare problemă în ultima etapă a cursei pentru Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump după aflarea rezultatelor din alegerile primare republicane din New Hampshire
Donald Trump, candidatul Partidului Republican la președinția SUA. Foto: Profimedia Images

Donald Trump a câștigat și alegerile primare republicane din New Hampshire, după ce le-a câștigat pe cele din Iowa, dar fostul președinte american va avea o mare problemă în noiembrie, dacă va deveni candidatul partidului republican în cursa pentru Casa Albă: o bună parte din electoratul republican și din alegătorii independenți par hotărâți să nu voteze sub nicio formă cu Trump, potrivit Politico.

Problema este evidențiată poate cel mai bine de rezultatul unui sondaj NBC News/Mediacom care arată că 43% dintre susținătorii lui Nikki Haley, principalul contracandidat al lui Trump din partidul republican care a mai rămas în cursă, l-ar vota mai degrabă pe Biden decât pe Trump.

„Nu pot vota cu Trump. Este un escroc. Este prea corupt”, a spus Scott Simeone (64 de ani), un alegător independent din Amherst care l-a susținut pe Trump în 2016 și 2020. „Am votat pentru el și nu am realizat cât este de corupt.”

Alegerile primare pot crea diviziuni în interiorul partidului care, pe moment, par imposibil de reparat.

În 2008, un grup de susținători ai lui Hillary au pornit mișcarea PUMA (Party Unity My Ass) ca o amenințare că nu îl vor susține niciodată pe Barack Obama. Fanii lui Bernie Sanders au promis că nu o vor mai susține vreodată pe Clinton opt ani mai târziu, iar, în 2016, însuși Trump s-a confruntat cu un grup de republicani care nu l-au susținut până în ultimul moment.

NH Primary 2024: Haley Primary Night Watch Party
Votul în urma căruia se alege candidatul unui partid pentru alegerile prezidențiale din America pot crea diviziuni în interiorul partidului care, pe moment, par imposibil de reparat. Foto: Profimedia Images

Dar 2024 este diferit. Trump nu vine din postura unui candidat aflat la prima lui încercare de a deveni președinte. Lumea îl cunoaște acum și nu mai este judecat în funcție de cât de bine se descurcă în timpul campaniei electorale pe cât de mult este tras la răspundere pentru ceea ce a făcut în timpul mandatului său.

Tocmai de aceea, avertizează veteranii politici, lui Trump îi va fi mult mai greu acum să le câștige din nou încrederea celor pe care i-a dezamăgit, inclusiv din rândul celor care ar fi fost cândva dispuși să voteze cu un republican.

Un sondaj recent New York Times/Siena College arată că Biden se bucură de mai mult sprijin din partea democraților și a independenților care îi preferă pe democrați (91%) decât poate conta Trump pe votul republicanilor și al independenților care tind să voteze cu republicanii (86%).

Donald-Trump (6)
„Mi-a plăcut de el, dar acum mă sperie. Nimeni din cei care au lucrat pentru el nu mai este”, a spus o fostă susținătoare a lui Trump, care acum ar vota mai degrabă cu Biden. Foto: Profimedia Images

Într-o confruntare foarte apropiată, această diferență ar putea înclina destul balanță în favoarea lui Biden încât acesta să câștige cursa pentru Casa Albă în fața lui Trump.

„Ar fi un deal extrem de greu de urcat, fără îndoială”, a spus și Chris Sununu, guvernatorul statului New Hampshire și un susținător al lui Haley, despre șansele ca Trump să câștige alegerile din acest stat în fața lui Biden. „Și a demonstrat deja asta. A mai pierdut odată aici și, potrivit sondajelor, va pierde încă și mai rău de această dată.”

Alți foști susținători ai lui Trump iau în considerare posibilitatea de a nu vota cu nimeni în noiembrie dacă Trump va fi candidatul din partea partidului republican.

„Nu cred că pot să votez cu Trump”, a spus Sea Van Anglen. „Eu votez la fiecare alegere, nu am lăsat niciodată cadranul gol. Și s-ar putea să trebuiască să o fac de data asta.”

President Joe Biden departs the White House for Camp David
Sondajele arată că Biden este preferat de mai mulți votanți independenți decât Trump. Sursa foto: Profimedia Images

„Mi-a plăcut de el, dar acum mă sperie. Nimeni din cei care au lucrat pentru el nu mai este”, a spus și Lisa Tracy din Salem, care a spus că dacă lupta se va da între Biden și Trump, ea „ar merge cu Biden”.

Sondajele arată că, cel puțin în rândul alegătorilor independenți, Trump sângerează. În sondajul New York Times de luna trecută, Biden era într-o poziție mult mai bună în această privință decât Trump: 50% dintre independenți îl susțin pe Biden și doar 38% pe Trump.

„Nu pot să găsesc nimic bun de spus și încerc”, a spus și Curtis Thornburgh (81 de ani), votant independent din Rindge, care spune că ar fi dispus să voteze cu Haley, dar nu cu Trump. „El este periculos și oamenii din jurul lui la fel.”

Un alt votant independent care ar vota cu Haley în noiembrie a spus că nu ar vota cu Trump „niciodată”. „Îl urăsc total pe Trump.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...