Donald Trump le-a sugerat oficialilor din domeniul apărării că ar avea sens ca SUA să lanseze atacuri împotriva Iranului doar dacă așa-numita bombă „distrugătoare de buncăr” ar distruge garantat instalația critică de îmbogățire a uraniului de la Fordo, potrivit unor persoane familiarizate cu dezbaterile, citate de The Guardian.
Lui Trump i s-a spus că lansarea bombei GBU-57, o bombă de 13,6 tone, ar elimina efectiv Fordo, dar acesta nu pare a fi pe deplin convins, au spus sursele, și a amânat autorizarea atacurilor, așteptând și posibilitatea ca amenințarea implicării SUA să conducă Iranul la discuții.
Eficacitatea rachetelor GBU-57 a fost un subiect de controverse profunde la Pentagon încă de la începutul mandatului lui Trump, potrivit a doi oficiali ai apărării care au fost informați că este posibil ca doar o armă nucleară tactică să fie capabilă să distrugă Fordo, ca urmare a adâncimii instalației.
Trump nu ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice asupra Fordo, iar această posibilitate nu a fost enunțată de secretarul Apărării, Pete Hegseth, și de șeful Statului Major Interarme, generalul Dan Caine, în cadrul întâlnirilor din sala de operațiuni a Casei Albe, au declarat două persoane familiarizate cu situația.
Însă oficialilor din domeniul apărării care au primit briefing-ul li s-a spus că utilizarea bombelor convenționale, chiar și ca parte a unui pachet de atac mai amplu cu mai multe bombe GBU-57, nu ar pătrunde suficient de adânc în subteran și că ar provoca daune suficiente doar pentru a prăbuși tuneluri și a le îngropa sub dărâmături.
Cei prezenți la briefing au auzit că distrugerea completă a instalației Fordo, despre care serviciile de informații israeliene estimează că se va prăbuși până la 90 de metri, ar necesita ca SUA să „înmoaie” terenul cu bombe convenționale și apoi să lanseze în cele din urmă o bombă nucleară tactică dintr-un bombardier B2 pentru a distruge întreaga instalație, un scenariu pe care Trump nu îl ia în considerare.
Evaluările au fost făcute de Agenția pentru Reducerea Amenințărilor la adresa Apărării (DTRA), o componentă a departamentului apărării care a testat GBU-57, în cadrul analizei limitelor ordonanței militare americane împotriva unui număr de instalații subterane.
Citește și:
De ce Israelul nu își va atinge obiectivele în Iran fără o invazie terestră sau implicarea directă a Statelor Unite (Foreign Affairs)
Situația subliniază natura complexă a unui astfel de atac și ce ar presupune succesul: lansarea rachetelor GBU-57 ar putea întârzia capacitatea Iranului de a obține uraniu de calitate militară timp de până la câțiva ani, dar nu ar pune capăt complet programului.
Scoaterea din funcțiune a centralei Fordo – fie pe cale diplomatică, fie militară – este considerată esențială pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a descoperit că situl a îmbogățit uraniu la 83,7% – aproape de 90% necesar pentru armele nucleare.
Orice efort de a distruge Fordo ar necesita implicarea SUA, deoarece Israelul nu deține muniția necesară pentru a ataca o instalație aflată la o asemenea adâncime sau avioanele necesare pentru a o transporta.
Dificultatea utilizării GBU-57 pentru a viza Fordo, potrivit celor doi oficiali familiarizați cu briefing-ul DTRA, constă parțial în caracteristicile instalației îngropate într-un munte - și în faptul că bomba nu a mai fost folosită niciodată într-o situație comparabilă până acum.
„Nu ar fi una și gata”, a declarat un fost director adjunct al DTRA, generalul-maior în rezervă Randy Manner, despre limitele GBU-57, adăugând că Fordo ar putea fi reconstruit rapid. „Ar putea întârzia programul cu șase luni până la un an. Sună bine pentru TV, dar nu este real.”
Bomba este cunoscută în mod obișnuit sub expresia de „distrugătoare de buncăre”, pentru că a fost concepută pentru a distruge buncărele subterane, dar poate fi transportată doar de un bombardier B2 care are superioritate aeriană și necesită un semnal GPS puternic pentru a-și fixa ținta.
Deși Israelul a declarat că și-a stabilit superioritatea aeriană asupra Iranului, un atac reușit ar necesita în continuare eliminarea în prealabil a oricăror sisteme de bruiaj GPS și a altor sisteme de apărare, precum și ca racheta GBU-57 să pătrundă suficient de adânc în sol pentru a neutraliza instalația.
Iranul a construit instalația de îmbogățire a uraniului de la Fordo în subteran pentru a se proteja de amenințarea atacurilor aeriene. În 1981, Israelul a bombardat o instalație nucleară de lângă Bagdad, situată la suprafață, pentru a împiedica Irakul să dezvolte arme nucleare.
În ultimii ani, Israelul a conceput o varietate de planuri pentru a distruge baza Fordo fără ajutorul Statelor Unite. Într-un caz, Israelul a propus încărcarea elicopterelor cu trupe de comando care ar putea intra în instalație și ar putea-o arunca în aer – o opțiune pe care Trump a respins-o, potrivit unor persoane familiarizate cu situația.
Editor : Ș.R.