Președintele Donald Trump s-a lăudat cu ceea ce a numit o serie de victorii economice majore și a atacat cu vehemență democrații în timpul unui miting organizat în Michigan marți, în timp ce sondajele arată că americanii devin din ce în ce mai sceptici față de abordarea sa dură în materie de comerț și imigrație, transmite Reuters.
În timpul unui miting în stilul celor din timpul de campaniei electorale, menit să celebreze primele sale 100 de zile în funcție, Donbald Trump a declarat că măsurile sale de impunere a tarifelor comerciale partenerilor comerciali ai SUA ar putea duce la o renaștere a producției interne.
„Am avut cea mai puternică economie din istoria țării noastre”, a declarat Trump despre primul său mandat prezidențial, din 2017-2021. „Am făcut treabă bună și acum facem și mai bine”.
În ultimele săptămâni, americanii și-au temperat entuziasmul față de anumite aspecte ale performanței lui Trump. În special, oamenii sunt îngrijorați de gestionarea economică a lui Trump în contextul inflației persistente.
Președintele american și-a reînnoit criticile la adresa șefului Federal Reserve, Jerome Powell, afirmând că șeful băncii centrale nu face o treabă bună.
El a insistat asupra cererilor adresate Congresului de a reduce impozitele, un plan care, potrivit analiștilor bugetari independenți, ar putea adăuga trilioane de dolari la datoria națională de 36,6 trilioane de dolari.
„În următoarele săptămâni și luni, vom adopta cele mai mari reduceri de impozite din istoria Americii, care vor include eliminarea impozitelor pe bacșișuri, pe asigurările sociale și pe orele suplimentare”, a declarat Trump mulțimii adunate în Warren, orașul care găzduiește Centrul Tehnic General Motors și situat la aproximativ 20 de kilometri de centrul orașului Detroit.
Președintele a criticat „lunaticii radicali de stânga”, a avut o scurtă altercație verbală cu un contestatar și a întrebat mulțimea care sunt poreclele preferate ale predecesorului său, președintele Joe Biden.
Trump, care a vorbit în fața unui banner pe care scria „Epoca de Aur”, a făcut o pauză pentru a le arăta susținătorilor un montaj video bine realizat, care evidenția rezultatele măsurilor luate de administrația sa împotriva imigrației ilegale: presupuși membri ai unor bande care erau rași în cap și închiși în închisoare. Mulțimea a aplaudat.
Înainte de miting, președintele a ținut un scurt discurs la o bază a Gărzii Naționale, în care a lăudat investițiile administrației sale în apărare.
„Voi sprijini o investiție record de 1 trilion de dolari în apărarea națională”, a declarat Trump în fața a zeci de soldați, a secretarului său al Apărării, Pete Hegseth, și a guvernatoarei democrate a statului Michigan, Gretchen Whitmer.
Trump a declarat mulțimii adunate la baza militară din Selfridge că baza va primi 21 de avioane Boeing F-15X. Whitmer a declarat într-un comunicat că această măsură asigură misiunea bazei și reprezintă o „victorie uriașă, bipartizană pentru Michigan”, care va proteja locurile de muncă.
Preocupări economice
Marți, Trump a semnat un ordin pentru a atenua impactul tarifelor sale asupra automobilelor, prin combinarea unor credite și scutiri de la alte taxe. La mitingul de la Warren, Trump a prezentat tarifele sale ca pe o salvare economică pentru Michigan.
„Cu tarifele mele asupra Chinei, punem capăt celui mai mare furt de locuri de muncă din istoria lumii”, a declarat Trump, în aplauzele mulțimii. „China ne-a luat mai multe locuri de muncă decât orice altă țară a luat vreodată de la o altă țară.”
Trump a adăugat că, în opinia sa, un acord comercial cu China este iminent. „Dar va fi un acord echitabil”, a spus el.
Sondajele arată că americanii nu sunt convinși de viziunea economică a lui Trump.
Într-un sondaj Reuters/Ipsos realizat pe parcursul a trei zile și finalizat duminică, 42% dintre respondenți au aprobat performanța lui Trump până în prezent, în timp ce 53% au dezaprobat-o. Acesta este un scor în scădere față de 47% în sondajul Reuters/Ipsos din ianuarie.
Doar 36% dintre respondenți au aprobat gestionarea economică a lui Trump, cel mai scăzut nivel din mandatul său actual sau anterior.
Temerile privind o recesiune au crescut odată cu lansarea de către Trump a unui război comercial global, majorând tarifele la niveluri care, potrivit economiștilor, ar putea duce la blocarea aproape totală a comerțului cu unele țări, în special China. Aceste măsuri au zguduit atât investitorii, cât și companiile.
Cu toate acestea, publicul din Michigan nu s-a arătat prea îngrijorat.
Paul Ruggeri, un muncitor siderurgic pensionar în vârstă de 65 de ani, a declarat că nu are nimic împotrivă să suporte unele dificultăți economice pe termen scurt pentru a sprijini politicile lui Trump.
„Nu vreau ca economia să se prăbușească, dar nu putem continua pe calea pe care am pornit”, a spus Ruggeri. „Trebuie să facem schimbări. Va fi dureros pentru o perioadă. Probabil vom asista la unele creșteri de prețuri. Dar trebuie să se schimbe.”
Democrații ripostează
Democrații au criticat dur președinția lui Trump în Senat marți seara, sub sloganul „100 de zile de haos”, cu multiple discursuri care se preconizează că vor dura până târziu în noapte.
Unii i-au descris pe republicanii din Senat ca „complici” care se opun în secret agendei lui Trump, dar refuză să-și exprime criticile în mod deschis.
„Președintele testează și încalcă limitele Constituției noastre, acumulând putere pentru sine în timp ce economia se prăbușește, încălcând drepturile americanilor și distrugând imaginea noastră în străinătate”, a declarat senatorul Richard Durbin, din Illinois, numărul doi al democraților din Senat.
„Dar se pare că ambiția puterii legislative controlate de republicani este practic inexistentă, în timp ce guvernul lui Donald Trump scapă de sub control... Este, de fapt, tăcerea mieilor”.
În afara colegiului comunitar unde a avut loc mitingul lui Trump, protestatarii s-au aliniat pe o stradă aglomerată, purtând steaguri americane cu capul în jos și fluturând pancarte pe care scria: „Nu sunt de acord”.
Editor : B.E.