Puterile și atribuțiile președintelui SUA

Data publicării:
<> on November 19, 2015 in Newton, Iowa.
<> on November 19, 2015 in Newton, Iowa.

Este considerat liderul lumii libere sau al celei mai puternice democraţii ai lumii. Este şeful celei mai puternice armate din lume şi a doua ca mărime de pe glob, totodată omul care poate apăsa butoanele unui imens arsenal nuclear. Sunt atribuţii care îi conferă puteri imense şi un prestigiu pe măsură. Adevărul este însă că preşedintele Statelor Unite ale Americii nu poate face chiar orice. Nici în materie de politică internă, nici în materie de politică externă. În plus, liderul de la Casa Albă trebuie să dea periodic raportul Congresulului despre starea naţiunii americane.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Preşedintele Statelor Unite reprezintă ceea ce numim puterea executivă. Nu este doar şeful statului, ci şi şeful guvernului. Este, în acelaşi timp, comandantul suprem al forţelor armate. Poate trimite trupe pentru a lua parte la operaţiuni militare peste hotare, dar nu poate declara de unul singur război altei ţări. Pentru o astfel de decizie, are nevoie de aprobarea Congresului.

În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, exercitarea atribuţiei de comandant suprem al forţelor armate ar putea să îi pună probleme. Un general l-a avertizat că, dacă va guverna precum vorbeşte, armata i-ar putea refuza acele ordine care încalcă legislaţia internaţională în materie de conflicte armate.

Ca şef al guvernului, preşedintele are libertatea de a-i numi pe membrii Cabinetului, şefii agenţiilor federale, judecătorii federali şi ambasadorii, însă toate desemnările pe care le face au nevoie de confirmarea Senatului. De asemenea, el este cel care negociază şi semnează tratatele internaţionale, care ulterior trebuie aprobate de Senat.

„Vom crea locuri de muncă. Am mai spus că voi fi cel mai mare creator de locuri de muncă pe care Dumnezeu l-a creat. Şi vorbesc serios. Voi lucra din greu pentru asta. Mai avem nevoie şi de multe alte lucruri, inclusiv un pic de noroc, dar cred că vom face o treabă bună. Sunt foarte mândru de ceea ce am făcut până acum”, a promis Donald Trump.

Preşedintele american este cel care pune în practică legile adoptate de Congres, dar îşi poate exercita şi dreptul de veto împotriva unor măsuri cu care nu este de acord. Aceste legi pot fi adoptate totuşi ulterior, însă numai cu două treimi din voturile exprimate în Senat şi în Camera Reprezentanţilor. Tot preşedintele are şi puterea de a emite decrete. Barack Obama s-a folosit din plin de acest avantaj, dar acum predarea de ştafetă de la Casa Albă va însemna, cel mai probabil, şi anularea multor decizii luate de el, tot prin decret prezidenţial, semnat de data aceasta de Donald Trump.

Unele dintre aceste decizii ar putea fi anulate chiar din prima zi de mandat a viitorului preşedinte.

„Vom începe cu anularea şi înlocuirea dezastrului cunoscut drept Obamacare. În prima zi, vom începe să ridicăm un zid impenetrabil, înalt, puternic, frumos la graniţa de sud. Administraţia Trump va pune capăt oribilului Acord de Parteneriat Transpacific. A negociat un acord dezastruos cu Iranul şi apoi am privit cum Iranul a ignorat condiţiile, înainte să se fi uscat cerneala. Iranului nu i se poate permite să aibă arme nucleare”, a declarat Donald Trump. .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Cum arată acum Oana Vincu din trupa Genius. Locuiește în Timișoara, a ieșit din lumina reflectoarelor și e o...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Imagini adorabile din savana africană: pui de leu jucându-se sub privirea protectoare a mamei lor