Războiul miliardarilor: Cel mai bogat om din lume ucide cei mai săraci copii din lume, îl acuză Bill Gates pe Elon Musk

Data publicării:
Elon Musk
Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Bill Gates s-a angajat joi să-şi doneze aproape întreaga avere personală în următoarele două decenii şi a declarat că cei mai săraci din lume vor primi aproximativ 200 de miliarde de dolari prin intermediul fundaţiei sale, într-un moment în care guvernele din întreaga lume reduc ajutoarele internaţionale, relatează Reuters.

De asemenea, miliardarul l-a atacat pe Elon Musk, cel mai bogat om din lume şi o figură-cheie în administraţia preşedintelui Donald Trump, acuzându-l că „ucide cei mai săraci copii din lume” prin reducerile uriaşe ale bugetului pentru ajutor extern al Statelor Unite.

„Imaginea celui mai bogat om din lume ucigând cei mai săraci copii din lume nu este una frumoasă”, a declarat Gates pentru Financial Times. Departamentul pentru eficienţă guvernamentală (DOGE), condus de Elon Musk, a dus la decimarea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), care a furnizat anterior miliarde de dolari în finanţări pentru orice, de la vaccinuri pentru copii la asistenţă alimentară de urgenţă.

Gates şi Musk au fost cândva pe aceeaşi lungime de undă cu privire la rolul celor bogaţi în oferirea de bani pentru cei neajutoraţi, dar de atunci au intrat în conflict de mai multe ori.

Gates a declarat că îşi accelerează planurile de a renunţa la averea sa şi de a închide Fundaţia Gates la 31 decembrie 2045. „Oamenii vor spune o mulţime de lucruri despre mine când voi muri, dar sunt hotărât că „a murit bogat” nu va fi unul dintre ele”, a scris miliardarul în vârstă de 69 de ani, cofondator al Microsoft şi filantrop, într-o postare pe site-ul său. „Sunt prea multe probleme urgente de rezolvat pentru ca eu să reţin resurse care ar putea fi folosite pentru a ajuta oamenii”, a adăugat el.

Într-o mustrare implicită la adresa reducerii ajutorului extern de către administraţia Trump, Gates a spus că vrea să ajute să nu mai moară nou-născuţi, copii şi mame din cauze ce pot fi prevenite, vrea să pună capăt unor boli precum poliomielita, malaria şi rujeola şi vrea să contribuie la reducerea sărăciei. „Nu este clar dacă cele mai bogate ţări ale lumii vor continua să ia apărarea celor mai săraci oameni ai săi”, a spus Gates, menţionând reducerile din partea principalilor donatori, inclusiv Marea Britanie şi Franţa, alături de Statele Unite, cel mai mare donator din lume.

Gates a subliniat însă că, în ciuda buzunarelor adânci ale fundaţiei sale, progresul nu ar fi posibil fără sprijinul guvernului. El a lăudat răspunsul la reducerile de ajutoare din Africa, unde unele guverne au realocat bugete, dar a spus că, de exemplu, poliomielita nu va fi eradicată fără finanţarea din partea SUA.

Gates a făcut anunţul cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a fundaţiei. El a înfiinţat organizaţia împreună cu soţia sa de atunci, Melinda French Gates, în 2000, iar ulterior li s-a alăturat şi investitorul Warren Buffett. „Am parcurs un drum lung de când eram doar un copil care începea o companie de software cu prietenul meu din gimnaziu”, a spus Gates.

Fundația Gates a donat 100 de miliarde de dolari

De la înfiinţare, fundaţia Gates a donat 100 de miliarde de dolari, contribuind la salvarea a milioane de vieţi şi susţinând iniţiative precum grupul pentru vaccinuri Gavi şi Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Gates a precizat că fundaţia se va închide după ce va cheltui aproximativ 99% din averea sa personală.

Fondatorii ei estimau iniţial că fundaţia să va încheie în deceniile de după moartea lor.

Bill Gates, a cărui avere este evaluată astăzi la aproximativ 108 miliarde de dolari, se aşteaptă ca fundaţia să cheltuiască aproximativ 200 de miliarde de dolari până în 2045, cifra finală depinzând de pieţe şi inflaţie.

Fundaţia este deja un actor important în domeniul sănătăţii globale, cu un buget anual care va ajunge la 9 miliarde de dolari până în 2026.

Fundaţia a fost criticată pentru puterea şi influenţa excesive pe care le are în domeniu, fără a avea responsabilitatea necesară, inclusiv la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Gates însuşi a fost, de asemenea, subiect al teoriilor conspiraţiei, în special în timpul pandemiei de COVID-19.

Gates a vorbit cu Trump de mai multe ori în ultimele luni despre importanţa continuării investiţiilor în sănătatea globală.

„Sper că alţi oameni bogaţi se gândesc cât de mult pot accelera progresul pentru cei mai săraci din lume dacă ar creşte ritmul şi amploarea donaţiilor lor, deoarece este o modalitate cu un impact profund de a oferi înapoi societăţii”, a scris Gates.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Melania Trump, agent sub acoperire! Soţia lui Trump l-a 'făcut' imediat pe Putin, liderul de la Kremlin a...
Digi FM
Au fost căsătoriți 13 ani. Imagini rare cu Ben Affleck și fosta soție Jennifer Garner, împreună în public...
Pro FM
Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au reacționat imediat: „Pari atât de fericită...
Film Now
Cine este presupusul iubit al Jessicăi Alba. Actrița, surprinsă cu actorul din „Captain America” la doar...
Adevarul
Albert NBN, care a înjurat România la „Beach, Please!”, are doar 6 clase şi este fiul unui interlop din...
Newsweek
Plata CASS la pensiile peste 3.000 lei, atacată la CCR. Pot rămâne pensionarii cu pensia întreagă?
Digi FM
Moment adorabil la Wimbledon. Kate Middleton i-a cerut lui Jannik Sinner o minge semnată pentru prințul...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Teroare pe străzile din Pakistan. Momentul când un leu de companie a evadat și a atacat o mamă și doi copii
Film Now
John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii ani. Actorul, în centrul atenției...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu