Simbolul protestelor din Los Angeles care a stârnit furia republicanilor: „Este absolut nebunesc”

Data publicării:
ICE Raids Spark Protest Riot - LA
Fluturarea unui steag străin este protejată de dreptul la libertatea de exprimare prevăzut în Primul Amendament al Constituției SUA. Sursa foto: Profimedia Images

Steagul verde, alb și roșu al Mexicului a devenit un simbol definitoriu al protestelor din Los Angeles. Manifestanții au fluturat atât steaguri mexicane, cât și ale altor țări din America Latină și ale SUA, în semn de solidaritate cu imigranții și de protest față de raidurile administrației Trump, gesturi care au provocat reacții dure din partea republicanilor, potrivit CNN.

Los Angeles este zguduit de proteste încă de vineri, când ofițeri ICE au efectuat raiduri în mai multe locuri de muncă din districtul de confecții al orașului. Deși protestele au început pașnic, ulterior s-au soldat cu zeci de arestări și confruntări violente.

Președintele Donald Trump a trimis mii de soldați ai Gărzii Naționale și pușcași marini, gest care l-a revoltat pe guvernatorul democrat Gavin Newsom. Acesta a descris mobilizarea trupelor californiene ca pe o „preluare ilegală” și a calificat pe rețelele sociale posibila implicare a pușcașilor marini drept „un abuz flagrant de putere”.

Reacțiile republicanilor

Steagul mexican este de mult timp prezent la protestele legate de imigrație, în special în Los Angeles, care are legături culturale și economice profunde cu Mexicul și este considerat capitala diasporei mexicane din SUA. Peste 3,4 milioane de persoane cu origini mexicane sau născute în Mexic locuiesc în comitatul Los Angeles, potrivit datelor recensământului, mai multe decât în orice alt comitat din SUA.

Totuși, imaginile și videoclipurile cu protestatari care flutură steagul mexican în fața forțelor de ordine au stârnit furia oficialilor republicani.

„Chiar protestau fluturând un steag străin. Este absolut nebunesc. Nu sunt doar protestatari pașnici. Sunt ilegali”, a declarat senatorul republican din Oklahoma, Markwayne Mullin, pentru Dana Bash de la CNN, apărând decizia lui Trump de a trimite Garda Națională în Los Angeles.

„Insurgenți care poartă steaguri străine atacă ofițeri ai imigrației”, a scris pe X vicepreședintele JD Vance, sâmbătă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Departamentul pentru Securitate Internă a distribuit pe rețelele sociale mai multe fotografii și videoclipuri ale protestelor, în care steagul mexican apare proeminent, în mijlocul scenelor haotice.

Stephen Miller, adjunctul șefului de cabinet al lui Trump pentru politici publice, a descris protestatarii pe rețelele sociale ca fiind „cetățeni străini, care flutură steaguri străine, instigă la revolte și obstrucționează forțele federale de ordine care încearcă să expulzeze invadatorii străini ilegali.”

Demonizarea protestatarilor, „o strategie a administrației Trump”

Fluturarea unui steag străin – sau chiar arderea unui steag american – este legală, fiind protejată de dreptul la libertatea de exprimare prevăzut în Primul Amendament al Constituției SUA.

Raul Hinojosa-Ojeda, profesor asociat la Departamentul de Studii Chicane și Latino-americane al UCLA, a spus că folosirea steagurilor pentru demonizarea protestatarilor este „o strategie bine documentată a administrației Trump, știind că fiecare protest de acest tip aduce cu sine steagul mexican”.

Fostul congresman republican Adam Kinzinger a declarat pentru Erin Burnett de la CNN că protestatarii flutură steagul greșit. Imaginea steagului mexican la proteste „arată foarte rău, sincer, și alimentează direct narațiunea lui Donald Trump”, a spus Kinzinger. „Oamenii pot flutura orice steag vor. Au acest drept. Doar că eu cred că ar fi mult mai puternic dacă ar flutura doar steaguri americane.”

Steagul Mexicului, simbol la protestele pentru drepturile imigranților

Actualul steag al Mexicului a fost adoptat oficial în 1968, deși variațiuni ale acestuia sunt folosite încă de pe vremea războiului de independență față de Spania, la începutul anilor 1800. În Mexic, este ilegală folosirea steagului mexican în alt context decât festivități patriotice, evenimente oficiale sau sportive, ceremonii școlare sau guvernamentale, și doar în condiții foarte specifice.

Fluturarea acestuia și a altor steaguri latino-americane pentru a apăra drepturile imigranților în SUA are însă o istorie lungă și complexă.

Steagul mexican a fost un simbol inflamator în timpul mișcării din 1994 împotriva Propunerii 187 din California, care urmărea să interzică accesul imigranților fără acte la educație, servicii medicale și alte servicii sociale. Steagurile, fluturate de protestatari ca un semn de mândrie, au fost percepute de mulți ca simboluri ale sfidării antiamericane.

„Este ceva care datează, de fapt, din anii ’90, când mulți oameni au protestat împotriva Propunerii 187”, a declarat fostul ministru de externe mexican Jorge Castañeda pentru CNN, marți. „Apoi, în anii 2000, au avut loc demonstrații în toată SUA împotriva mai multor legi privind imigrația.” Castañeda crede că de această dată „aproape toți manifestanții, toți protestatarii, sunt cetățeni americani.”

„Ar trebui să fii destul de nechibzuit și naiv să fii cetățean mexican fără acte — sau chiar rezident legal permanent — și să participi la aceste proteste în ziua de azi, pentru că ai fi, cel mai probabil, arestat și deportat, chiar și dacă ai acte legale de ședere”, a spus Castañeda, ministru de externe între 2000 și 2003.

Citește și Miza politică pentru Trump în California: de ce a ales să trimită Garda Națională în cel mai bogat stat al SUA, condus de democrați 

În Los Angeles, unii au argumentat că fluturarea steagului mexican riscă să submineze cauza protestatarilor, înstrăinând publicul și deturnând atenția de la politica de imigrație. „Fluturarea steagului mexican transformă ceea ce ar trebui să fie o dezbatere despre drepturi constituționale americane și procedură legală într-o discuție despre loialitate străină și asimilare culturală”, a scris Mike Madrid, strateg republican specializat în votul latino, în Sacramento Bee.

Dar fluturarea steagurilor străine reflectă generațiile de oameni din Mexic și alte țări latino-americane care consideră SUA — și în special California — drept casă, a declarat profesorul Hinojosa-Ojeda de la UCLA. „Steagurile înseamnă familiile lor. Steagurile înseamnă comunitățile lor. Nu este vorba despre o invazie internațională”, a adăugat el. Steagurile sunt „un mecanism de mândrie și identitate care este atacat”, a mai spus profesorul.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Canicula pune stăpânire peste România. Unde ajunge prima dată valul de căldură care sufocă Europa
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Cassie Ventura, prima reacție după verdictul în cazul lui Sean „Diddy” Combs: „Vom continua să luptăm în...
Film Now
Charlize Theron nu vrea să audă de relații cu bărbați din industria filmului: "Doamne ferește! Nu e un lucru...
Adevarul
Valul de caniculă din Europa se îndreaptă spre est: 40 de grade în Germania, cod galben de caniculă în România
Newsweek
Încă o surpriză neplăcută după CASS la pensie. Contribuția, plătită și pentru persoane coasigurate
Digi FM
Diogo Jota de la Liverpool a murit. Avea 28 de ani, trei copii și se căsătorise de câteva zile
Digi World
Ce mânânci influențează visele. Cercetătorii sugerează existenţa unei legături între coșmaruri şi intoleranţa...
Digi Animal World
Țara în care turiștii sunt „atacați” de insecte. Imaginile cu roiul de gândaci sunt virale
Film Now
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă...
UTV
Dua Lipa și Callum Turner, scene pasionale în vacanță. Cuplul a fost surprins în largul mării, pe Coasta...