Un bărbat a fost executat în SUA prin injecție letală. Pentru ce crime a fost condamnat la moarte

Data actualizării: Data publicării:
catuse pe podea in umbra gratiilor
Cătușe. Imagine ilustrativă. Foto: GettyImages

Statele Unite au executat joi un bărbat condamnat la moarte pentru o dublă crimă pe care a comis-o în 1999. Este a şaptea execuţie federală în trei luni, în ciuda apelurilor la clemenţă din partea susţinătorilor săi, care au subliniat lipsa de maturitate a acestuia în momentul faptelor, relatează vineri France Presse, preluată de Agerpres.

Christopher Andre Vialva, un bărbat de culoare în vârstă de 40 de ani, a primit o injecţie letală în penitenciarul Terre Haute (Indiana), a confirmat Departamentul de Justiţie. Moartea sa a fost pronunţată la 18.46 (01.46 ora României).

Curtea Supremă a respins în cursul zilei un recurs depus de avocaţii săi.

Vialva a fost condamnat la pedeapsa cu moartea în 2000, pentru că a împușcat un cuplu, le-a furat mașina, apoi a dat foc atât cadavrelor, cât și mașinii, în Texas.

„În ciuda naturii foarte, foarte oribile a crimei pentru care Christopher a fost condamnat, poziţia mea, bazată pe ştiinţă, este că creierul său nu era cel al unui adult pe deplin constituit”, a estimat Jason Chein, profesor de psihologie la Temple University, citat de CNN.

Execuțiile, reluate în mandatul lui Trump 

În Statele Unite, crimele sunt în general judecate de tribunalele statelor, dar justiţia federală este sesizată în cele mai grave cazuri.

Justiția federală rareori pronunţă pedepse cu moartea şi le execută și mai rar. Din 1988 până în 2003, doar trei condamnaţi au fost executaţi la nivel federal, apoi niciunul timp de 17 ani.

Dar guvernul preşedintelui republican Donald Trump, un susţinător ferm al pedepsei cu moartea şi care speră să câştige un al doilea mandat pe 3 noiembrie, a decis în urmă cu un an să reia execuţiile federale.

Execuţia lui Christopher Vialva este a şaptea din vară, după cea a unui amerindian - în ciuda opoziţiei tribului navajo -, precum şi a cinci albi.

Pedeapsa cu moartea este în declin în Statele Unite, unde doar câteva state, în special în sud, încă mai recurg la ea.

Potrivit sondajelor, sprijinul pentru pedeapsa capitală a scăzut în rândul populaţiei americane, dar rămâne puternic printre alegătorii republicani.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri