Zeci de milioane de angajați americani vor trebui să se vaccineze până la 4 ianuarie

Data actualizării: Data publicării:
joe biden tine un discurs avand in spate un panou ce face referire la campania de vaccinare
Casa Albă va publica un decret federal ce obligă companiile cu mai mult de 100 de angajați să le ceară, de la 4 ianuarie, vaccinarea sau testarea săptămânală Foto: Profimedia Images

Companiile americane cu mai mult de 100 de angajați vor fi obligate să aibă lucrătorii vaccinați anti-COVID sau să le facă teste săptămânal începând din 4 ianuarie, potrivit termenilor unui decret federal ce va fi publicat vineri de administrația Biden, relatează The Washington Post.

Angajații care nu vor să se vaccineze vor trebui testați săptămânal și vor trebui să poarte mască la locul de muncă. Firmele le pot cere însă angajaților să plătească pentru teste. 

Măsura se aplică personalului medical, dar și companiilor care au contracte cu agențiile federale. Astfel, zeci de milioane de salariaţi americani vor trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 până la data de 4 ianuarie. Potrivit calculelor, sub incidența acestei măsuri intră două treimi din forţa de muncă din SUA.

Reglementarea va fi pusă în aplicare în regim de urgență de către Departamentul Muncii, în efortul Casei Albe de a crește rata de vaccinare în întreaga țară. Măsura, anunțată de Casa Albă încă din septembrie, este deja contestată de unele companii, de republicani și de antivacciniști. Oficialii de la Casa Albă spun însă că termenii în care a fost redactată reglementarea la nivel federal va anula orice eforturi ale statelor de a limita impactul acesteia. 

Opoziția denunță o „dictatură”

Mai multe companii, printre care Tyson Foods sau United Airlines, au pregătit deja terenul, prin impunerea, la sfârșitul lunii septembrie, a acestei obligaţii pentru angajaţii lor, relatează AFP, preluată de Agerpres. De asemenea, constructorul auto Ford le-a cerut celor 32.000 angajaţi ai săi să se vaccineze până la 8 decembrie, cu unele excepţii de natură religioasă sau medicală.

Însă într-un sondaj publicat în octombrie de Society for Human Resource Management, 90% dintre angajatorii intervievaţi estimau că este dificil de pus în practică obligaţia de vaccinare. 

Până în prezent, 222 de milioane de americani au făcut cel puțin o doză de vaccin, dar cifrele variază foarte mult în diferite părți ale țării.

Opoziţia republicană denunţă o „dictatură” în țara în care pandemia de COVID-19 a cauzat moartea a aproximativ 750.000 de persoane. Mai mulți guvernatori și procurori generali republicani au promis că vor contesta hotărârea în instanță.

Oficialii de la Departamentul Muncii și de la Casa Albă au petrecut săptămâni întregi elaborând textul, ținând cont de probabilitatea mare de a fi contestat și de complexitatea problemelor pe care le ridică aplicarea acestei reglementări ce va viza sute de mii de firme și circa 84 de milioane de angajați în întreaga țară, scrie The Washington Post.

Companiile care nu se conformează noilor reglementări riscă amenzi de 13.000 de dolari pentru fiecare angajat în privința căruia nu aplică regulile.

Pandemia s-ar putea apropia de final anul viitor în unele țări, apreciază experții OMS. Aceștia spun că virusul nu o să dispară, dar poate să fie controlat, asemenea unei gripe. Experții avertizează însă că acest lucru s-ar putea întâmpla numai dacă oamenii se vaccinează în continuare. Tocmai de aceea, pandemia se va sfârși inegal, mult mai repede în unele state, în special în acele țări unde există și rate mari de vaccinare, și o populație semnificativă trecută prin boală. SUA, Marea Britanie, Portugalia și India s-ar putea număra printre primele țări care scapă de pandemie, au estimat experții în sănătate.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri