Căldură mai mare la Cercul Arctic decât în țările mediteraneene. 30 de grade, miercuri, la Marea Barents

Data actualizării: Data publicării:
o femeie de la cercul arctic rus, in fata unei iurte, in zapada, langa un caine care seamana cu un urs polar
La început de mai, în mod normal, în Naryan Mar, capitala regiunii autonome Neneția, este zăpadă și ger. Sursa foto: Profimedia

Ultima săptămână a fost extrem de caldă în nordul Rusiei, de-a lungul țărmurilor Mării Albe și în estul Mării Barents. Miercuri, temperaturile au atins 30 de grade Celsius în toată zona de nord, până la Cercul Arctic.

Vestul Arcticii rusești este acum cu 20-24 de grade Celsius mai caldă decât în ​​mod normal, în această perioadă a lunii mai, potrivit The Barents Observer.

Serviciul norvegian de prognoze meteo yr.no spune că joi, 20 mai, temperatura va ajunge la 27 de grade în capitala regiunii autonome Neneția, Naryan-Mar, la Marea Barents. Mai la est, în Salekhard, pe râul Ob, vineri sunt așteptate temperaturi de 26 de grade. Salekhard se află, de asemenea, la Cercul Polar.

Localnicii din Arhanghelsk postează pe rețelele sociale fotografii cu ei făcând plajă, în timp ce pentru zilele următoare sunt anunțate temperaturi de 29 de grade Celsius. 

Meteorologul londonez Scott Duncan a realizat o animație a valului de căldură ajuns în Arctica rusă și spune că zona a fost mai caldă decât majoritatea destinațiilor de vacanță de la Marea Mediterană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La Moscova, un record de temperatură vechi de 100 de ani a fost doborât marți, pentru a doua zi. Mercurul termometrelor în capitala Rusiei a urcat până la 29,2 grade, depășind recordul anterior stabilit în 1897 cu 0,1 grade, potrivit The Moscow Times.

Schimbările climatice vor fi primul punct pe ordinea de zi la cea de-a 12-a reuniune ministerială a Consiliului Arctic. Întâlnirea va avea loc la Centrul Harpa din Reykjavik.

Consiliul, care și-a început activitatea în urmă cu 25 de ani, a avut ca scop principal protecția mediului, însă astăzi accentul este pus pe criza climatică ce afectează Arctica mai dramatic decât celelalte zone de pe Terra.

Luni, Agenția Internațională pentru Energie a prezentat un raport prin care le-a cerut liderilor mondiali să renunțe la toate planurile de extracție a combustibililor fosili pentru a putea fi atins obiectivul de emisii zero până în 2050.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri