Nivelul gheții din Marea Arctică este la unul din cele mai scăzute niveluri. Ce au descoperit sateliții NASA

Data actualizării: Data publicării:
imagine a zonei arcicii cu intinderea maxima de gheata din acest an
Nivelul gheții din Marea Arctică este la unul din cele mai scăzute niveluri. Sursa:: captură NASA

Gheața din Marea Arctică pare să fi atins întinderea maximă anuală în 21 martie și este similară cu nivelul din 2007. Este printre anii cu cel mai mic nivel de gheață dn zonă, aflându-se pe locul 7 în evidența sateliților NASA, potrivit agenției spațiale americane.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Extinderea maximă a suprafeței înghețate din acest an a atins 14,77 milioane de kilometri pătrați, cu880.000 de kilometri pătrați sub media anilor 1981-2010. Acest lucru înseamnă o suprafață mai mare decât a statelor americane Texas și Florida împreună.

Creșterea cantității de gheață, care începe în toamnă și este continuată în timpul iernii, a fost întârziată în 2020 din cauza temperaturilor mai ridicate decât în mod obișnuit.

În fiecare an, după ce o parte a gheții se topește din cauza temperaturilor mai calde din timpul verii, aceasta se reface când încep anotimpurile mai reci.

Al doilea cel mai scăzut nivel de gheață a fost înregistrat în martie 2020, după temperaturi neobișnuit de ridicate și incendiile de vegetație din zona arctică a Siberiei.

NASA monitorizează nivelul gheții din Arctica din 1979. A constatat că regiunea se încălzește de 3 ori mai repede decât orice altă zonă de pe planetă.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri