Tinerii din Georgia se tem că rușii care vin în țara lor îi pot da lui Putin pretext pentru o invazie: "Au fost un milion în vizită"

Deutsche Welle Data publicării:
poster cu ptuin in flacari in georgia
Tinerii din Georgia se tem că rușii care vin în țara lor îi pot da lui Putin pretext pentru o invazie. Ei au ieșit în stradă ca să se asigure că țara nu se abate de la calea către UE. FOTO: Profimedia Images

O țară populară printre ruși este Georgia. Fosta republică sovietică împarte granița cu Rusia, dar și o istorie încărcată. Tinerii au ieșit în stradă pentru a protesta față de influența Kremlinului. Îi mobilizează neîncrederea în guvern și vor să se asigure că țara nu se abate de la calea către UE. Anul trecut, țara a primit statutul de candidat la UE, dar această schimbare este pusă la încercare. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.  

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Jurnaliștii Deutsche Welle au stat de vorbă cu un tânăr activist care pledează ca Georgia să scrie un nou capitol și să creeze legături mai strânse cu Occidentul.

Dachi Imadadse, activist: "Cunosc o mulțime de oameni - prieteni, colegi, persoane de vârsta mea - care fac tot ce le stă în putere să ajungă Georgia în drumul către integrarea europeană."

O tânără generație de georgieni care luptă pentru viitorul lor. Revolta împotriva guvernului pro-rus. Și mulți ruși care se stabilesc în țară.

Dachi Imadadse, activist: "Am avut aproximativ un milion de ruși în vizită și aproximativ 100.000 care stau în prezent în Georgia, asta ne-a afectat enorm."

Au manifestat împotriva turismului de croazieră rusesc. Sute de mii de ruși trăiesc acum în țară. Mulți georgieni se tem că acest lucru i-ar putea oferi lui Vladimir Putin pretextul pentru o invazie.

Dachi Imadadse, activist: "Putin și Kremlinul folosesc întotdeauna acest motiv fals, că îi protejează pe cetățenii ruși de o amenințare. De aceea, cred că un număr atât de mare de ruși aflați în Georgia reprezintă o amenințare la adresa securității noastre."

Există motive întemeiate să fie îngrijorat. În 2008, Georgia a fost atacată de armata rusă. Rusia ocupă de 16 ani porțiuni din Georgia. Regiunea Osetia de Sud și-a declarat independența. Tinerii georgieni au părăsit de mult regiunea de graniță și s-au îndreptat către capitala Tbilisi.

Nino Tigi nu face parte dintre ei. Ea și familia sa încearcă să îi aducă înapoi. Mama lui Nino îi învață pe oameni cum se face pâine în mod tradițional, folosind ingrediente locale.

Tbilisi, martie 2023. O lege controversată, asemănătoare celei adoptate în Rusia, ar desemna multe ONG-uri drept "agenți străini": o mișcare aprig contestată. Proiectul de lege a fost retras - o victorie pentru cei care luptă împotriva nfluenței rusești. Și un prim pas către Uniunea Europeană. Georgia a devenit candidată la aderare, dar scepticismul și neîncrederea față de guvern sunt profunde.

Tamara Arveladze – activistă: "Nu-i vom lăsa pe acești oameni să pună mâna pe țară și să îi împiedice traseul  european, să ne pună viitorul în pericol. Cred că statutul de țară candidată ne-a dat cu adevărat speranță. Acum suntem mai încrezători să ne implicăm și să căutăm un alt politician, unul mai tânăr care să candideze."

Alegerile din Georgia vor avea loc în acest an, iar tinerii simt o oportunitate. Același lucru este valabil și pentru Osetia de Sud ocupată. Un nou guvern ar putea însemna noi negocieri, speră Nino. Armata rusă este acolo și incidentele nu sunt neobișnuite, însă Nino crede că aderarea la Uniunea Europeană ar putea rezolva totul.

Nino Tigi: "Depinde mult și de guvernul nostru, și de oamenii noștri pentru că da, statutul actual este un pas, dar avem nevoie de mai mulți pași mai mari pentru a deveni membri UE. Deci trebuie să lucrăm în acest sens. Pentru asta, pentru viitorul la care visăm".


Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce i-au făcut lui Piedone la finalul percheziției. Șeful ANPC și-a ieșit din minți: „Mă lăsați să..
Digi FM
Noi detalii despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură...
Pro FM
Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu artista sunt acum virale
Film Now
Jane Fonda, despre relația complicată cu tatăl său, actorul Henry Fonda: „Nu-l mai văzusem așa. A fost...
Adevarul
Secretele celei mai apreciate cetăți din România. Străinii rămân uimiți: „Acest oraș este subestimat față de...
Newsweek
S-a decis noua formulă de recalculare a pensiilor speciale. Vor fi în continuare pensii de 20000 lei
Digi FM
Unde ar putea fi înmormântat Felix Baumgartner. Familia cere discreție totală la ceremonie
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Katie Holmes și Joshua Jackson, mișcare surpriză la 22 de ani de la finalul „Dawson's Creek”. Fanii, uluiți...
UTV
Nadia Comăneci, mesaj emoționant pentru Mihaela Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner: „Ce tragedie...