Tot mai mulţi americani bogaţi îşi deschid conturi bancare în Elveţia și vor cetățenie europeană. „Este un plan de rezervă”

Data publicării:
valiza cu dolari
Foto: Profimedia Images

Un număr tot mai mare de americani înstăriţi îşi deschid conturi bancare în Elveţia, în cadrul unei tendinţe de „dezamericanizare” a portofoliilor, potrivit investitorilor şi instituţiilor bancare elveţiene.

Băncile din Elveţia au raportat o creştere semnificativă a interesului şi activităţii din partea clienţilor americani cu averi mari, care îşi deschid conturi de investiţii în ultimele luni.

„Aceste valuri apar periodic. Când [fostul preşedinte Barack Obama] a fost ales, am văzut un val mare. Apoi pandemia de Covid a fost un alt val. Acum, tarifele comerciale generează un nou val”, a declarat Pierre Gabris, directorul general al firmei de consultanţă financiară Alpen Partners International din Elveţia.

Motivaţiile clienţilor sunt diverse: unii vor să se diversifice faţă de dolarul american, pe care îl consideră vulnerabil în faţa creşterii accelerate a datoriei SUA. Stabilitatea economică, neutralitatea politică a Elveţiei, moneda puternică şi sistemul juridic fiabil sunt atracţii majore, relatează CNBC, citat de News.ro.

Alţi clienţi sunt motivaţi politic şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de ceea ce percep drept un declin al statului de drept în SUA, mai ales în contextul administraţiei Trump. Totodată, unii investitori folosesc conturile elveţiene pentru a achiziţiona aur fizic, având în vedere reputaţia Elveţiei în domeniul rafinării şi depozitării aurului.

Gabris mai adaugă că mulţi dintre aceşti americani iau în calcul obţinerea unei reşedinţe sau cetăţenii europene şi intenţionează să cumpere proprietăţi pe continent.

„Este un plan de rezervă”, spune el.

Deschiderea unui cont bancar în Elveţia este relativ simplă, dar trebuie să respecte reglementările stricte privind raportarea fiscală impuse de SUA. Deşi băncile americane nu pot deschide direct conturi elveţiene pentru clienţii lor, multe colaborează cu firme elveţiene înregistrate la SEC, care pot accepta investitori americani.

Banca Vontobel SFA, considerată cea mai mare instituţie elveţiană înregistrată la SEC pentru clienţi din SUA, a refuzat să comenteze. În schimb, banca privată Pictet a confirmat „o creştere semnificativă” a cererilor venite prin intermediul entităţii sale Pictet North America Advisors, înregistrată în SUA.

Dacă în trecut conturile elveţiene erau asociate cu evaziunea fiscală, astăzi ele sunt complet reglementate şi implică formulare fiscale şi raportări conforme.

„Mulţi americani îşi dau seama că 100% din portofoliul lor este în dolari americani şi se gândesc: «Poate că ar fi bine să mă diversific»”, a concluzionat Gabris.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Câte zile ai la dispoziție să declari mașina la primărie. Mulți șoferi nu știu și riscă amenzi usturătoare
Digi FM
Val de ironii după ce o jurnalistă a criticat-o pe Lauren Sánchez, noua soție a lui Jeff Bezos: „Banii nu pot...
Pro FM
Brian May și soția sa, uluiți de vestea că Freddie Mercury ar fi avut un copil: „Știai despre asta? Dacă are...
Film Now
Marion Cotillard s-a despărțit de iubit, după 18 ani de relație și doi copii. Guillaume Canet a fost...
Adevarul
Furtuni în România. Tânăr ucis de trăsnet. În București, zborurile au fost deviate: „Pilotul ne-a arătat țara”
Newsweek
Ministrul muncii anunță creșteri uriașe de pensii pentru sute de mii de pensionari. Când dă banii?
Digi FM
Jessie J, un nou mesaj după ce a fost operată de cancer: „Nu a dispărut încă. Lupta cu cancerul nu e atât de...
Digi World
O sticlă cu un mesaj din copilărie, găsit după 31 de ani. A plutit din apele Scoției până în cele ale...
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip adorabil, ce pot să spun?"
UTV
Dorian Popa și-a cerut iubita în căsătorie. Andreea a fost surprinsă cu un inel spectaculos pe deget