Ucraina a început să importe curent electric. România, printre țările care o ajută cu electricitate

Data publicării:
2 electricieni in nacela lucreaza la fire de tensiune la inaltime
Foto: Ukrenergo

Operatorul reţelei naționale de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat joi că reţeaua se află într-o situaţie „dificilă”, fiind serios afectată de bombardamentele ruseşti, ceea ce a adus Ucraina în situaţia în care trebuie să importe electricitate.

„Astăzi, consumul de electricitate continuă să crească, iar sistemul energetic este în deficit”, a informat Ukrenergo pe într-o postare pe Telegram, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Miercuri, Ucraina a fost nevoită să recurgă la „asistenţă de urgenţă” din partea a trei ţări vecine: România, Slovacia şi Polonia, a mai precizat Ukrenergo.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Situaţia rămâne dificilă” în cursul zilei de joi, cu un deficit continuu de electricitate, a transmis Ukrenergo, adăugând că „reparaţiile sunt în curs de desfăşurare în mai multe grupuri de centrale termice”.

Deficitul de energie este generat de creşterea consumului, din cauza vremii reci, ceea ce a provocat o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, a explicat operatorul naţional ucrainean.

Preşedintele ucrainean, Volodimr Zelenski, a declarat la începutul lunii octombrie că Rusia va încerca să „distrugă” sistemul de electricitate al ţării sale în această iarnă. Pentru a contracara această ameninţare, Kievul le cere aliaţilor săi occidentali noi sisteme de apărare aeriană.

Miercuri seara, Zelenski a anunţat crearea unei „coaliţii pentru dezvoltarea apărării antiaeriene” a Ucrainei, principalii contributori urmând să fie Franţa şi Germania.

„Încă nu se poate face public totul, dar scutul aerian ucrainean este întărit literalmente în fiecare lună”, a spus Zelenski.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri