Live Text Oficialii ruși își evacuează familiile din Crimeea în timp ce Rusia anunță „lovituri masive” pe toate liniile frontului

Data actualizării: Data publicării:
Tancuri ucrainene în Harkov
Foto: Profimedia Images
Din articol
Înalții oficiali ruși își evacuează familiile din Crimeea Rușii anunță „lovituri masive” pe toate liniile frontului Serghei Lavrov a primit o viză pentru Statele Unite. Acesta va participa la Adunarea Generală a ONU Kremlinul îi amenință cu închisoarea pe politicienii care îi cer demisia lui Putin China refuză să spună dacă Xi Jinping se va întâlni cu Putin și Modi la summitul din Uzbekistan Peskov spune că nu există nicio discuție "pentru moment" despre mobilizarea armatei ruse pentru campania militară din Ucraina Ucrainenii acuzați că au colaborat cu rușii în Harkov și Donbas fug peste graniță Ucrainenii i-au arestat pe profesorii ruși care au încercat "rusificarea" în nord-est și îi amenință cu 12 ani de închisoare  Armata Ucrainei a eliberat un oraș ocupat de ruși în prima zi a invaziei Un personaj-cheie al lui Putin în Arctica a căzut peste bordul unei bărci în viteză Manager al unei fabrici de avioane din Rusia, acuzat de trădare Unul dintre cei mai înfocați propagandiști din presa de la Moscova cere executarea generalilor care au permis retragerea din Ucraina Patriarhul Kirill îi îndeamnă pe ruși să se roage pentru Putin În timp ce Rusia bate în retragere în estul Ucrainei, Putin se întâlnește cu Xi pentru a obține sprijinul militar al Chinei Ucrainenii, ironici după ce rușii au abandonat mii de tone de muniții pe front: „Rusia, cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina” CNN: „Toți fugeau”. Ucrainenii din Harkov povestesc cum s-au retras rușii FMI ar putea da Ucrainei un ajutor de urgență de 1,4 miliarde de dolari Zelenski: Trupele noastre au eliberat peste 6.000 km pătrați din teritoriul Ucrainei Antony Blinken: Ucrainenii au făcut "progrese semnificative" în contraofensiva lor Numeroşi soldaţi ruşi s-au retras în Rusia (responsabil american) Cele mai recente informații legate de evenimentele din Ucraina:

De la începutul lunii septembrie până acum, Ucraina și-a luat înapoi 6.000 de kilometri pătrați, din teritoriul cucerit de trupele rusești, susține președintele Volodimir Zelenski, în mesajul său din cursul nopții. Ieri, informațiile erau că 3.000 de kilometri de teritoriu a fost recucerit. Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite susține că Ucraina a câștigat bătălia pentru Harkov. Militarii ucraineni au ajuns până la granița cu Rusia, pentru prima oară de la începutul invaziei. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Înalții oficiali ruși își evacuează familiile din Crimeea

ACTUALIZARE 16:40 Reprezentanţi ai autorităţilor ruse din administraţia Crimeii - peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014 - îşi evacuează de urgenţă familiile din regiune şi din sudul Ucrainei, potrivit unui raport publicat marţi de Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), citat de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

„Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat 'aşa-zisele autorităţi' din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, se arată într-un raport al GUR, publicat marţi, potrivit Agerpres.

Peninsula Crimeea a fost ocupată şi anexată în 2014 de Moscova, care şi-a impus propriile autorităţi în zonă nerecunoscute de comunitatea internaţională.

În pofida încercărilor ruşilor de a garanta populaţiei securitatea vieţii în peninsulă, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi comandanţi ai unor unităţi militare încearcă în secret de subalterni să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă rudele din Crimeea, potrivit datelor deţinute de Serviciul ucrainean de informaţii militare.

În schimb, ruşii au interzis celorlalţi cetăţeni să încheie contracte de vânzare-cumpărare de imobile în zonă.

Ei au introdus, de asemenea, „restricţii privind circulaţia peste Podul Crimeii şi încearcă prin toate mijloacele să nu permită accesul la informaţii despre contraofensiva desfăşurată de armata ucraineană”, conform aceluiaşi comunicat.

Până luni, potrivit agenţiei Ukrinform, forţele ucrainene au înaintat aproximativ 12 kilometri în teritoriul controlat de trupele ruse în sudul Ucrainei şi au eliberat 13 aşezări.

Rușii anunță „lovituri masive” pe toate liniile frontului

ACTUALIZARE 16:10 Armata rusă a declarat marți că a răspuns la contraofensiva Kievului cu „lovituri masive” pe toate liniile frontului din Ucraina , dar se pare că cel puțin o parte din bombardamentele recente au fost îndreptate către ținte civile.

„Forțele aeriene efectuează lovituri masive asupra unităților forțelor armate ucrainene în toate direcțiile operaționale”, a declarat ministerul rus al apărării în briefing-ul zilnic, potrivit Agence France-Presse, citată de The Guardian.

Ministerul Apărării a declarat că a lansat lovituri de „înaltă precizie” asupra pozițiilor ucrainene din jurul Sloviansk și Kostiantynivka în regiunea de est Donețk.

Serghei Lavrov a primit o viză pentru Statele Unite. Acesta va participa la Adunarea Generală a ONU

ACTUALIZARE 15:40 Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi membri ai unei delegaţii ruse au obţinut vize pentru a putea participa la sesiunea Adunării Generale a Naţiunilor Unite, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe rus, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Vietnam Russia
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Rusia a criticat săptămâni în şir SUA că nu eliberează vize membrilor delegaţiei ruse pentru ca aceştia să poată participa la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale.

„Astăzi, au fost acordate vize lui (Serghei) Lavrov şi unui număr dintre cei ce îl vor însoţi” la Adunarea Generală a ONU, a transmis agenţia rusă Interfax, citând Ministerul rus de Externe.

Citește continuarea AICI.

Kremlinul îi amenință cu închisoarea pe politicienii care îi cer demisia lui Putin

ACTUALIZARE 15:38 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a amenințat, marți, pe cei care încalcă legile cenzurii din timpul războiului, pentru care există pedeapsa condamnării cu până la 15 ani de închisoare, în contextul în care în urmă cu o zi deputați municipali din toată Rusia au cerut Dumei de Stat să îl acuze pe şeful statului rus de înaltă trădare pentru declanşarea campaniei militare în Ucraina iar acesta să-și dea demisia.

New Horizons Educational Marathon in Moscow: Day 1
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a amenințat, marți, pe cei care încalcă legile cenzurii din timpul războiului. Foto: Profimedia Images

Reporterul Reuters Jake Cordell scrie pe Twitter că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că linia dintre a critica legal campania armată a Rusiei în Ucraina și încălcarea legilor cenzurii din timpul războiului, pentru care există pedepse de până la 15 ani de închisoare, este „foarte, foarte fină”.

Citește continuarea AICI.

China refuză să spună dacă Xi Jinping se va întâlni cu Putin și Modi la summitul din Uzbekistan

ACTUALIZARE 15:30 Ministerul de Externe al Chinei a refuzat să spună dacă președintele Xi Jinping se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin sau cu prim-ministrul indian Narendra Modi în timpul summitului regional de securitate al Organizației pentru Cooperare de la Shanghai din această săptămână, scrie Reuters.

Summitul va avea loc în Uzbekistan din 15 septembrie.

Ministerul de Externe al Chinei a fost întrebat despre planurile lui Xi Jinping în timpul unui briefing de presă care a avut loc marți, dar nu a dat un răspuns. Diplomația rusă susținea că Xi Jinping ar urma să aibă cu Vladimir Putin o întrevedere săptămâna aceasta în Uzbekistan.

Citește continuarea AICI.

Citește și Liderii din Rusia, Belarus şi Myanmar nu au fost invitaţi la funeraliile reginei Elisabeta a II-a

Peskov spune că nu există nicio discuție "pentru moment" despre mobilizarea armatei ruse pentru campania militară din Ucraina

ACTUALIZARE 14.19. Kremlinul a afirmat marţi că nu există nicio discuţie despre mobilizare la nivel naţional în Rusia pentru a susţine campania militară din Ucraina, la câteva zile după ce o contraofensivă surpriză a forţelor ucrainene a alungat ruşii din aproape întreaga regiune Harkov (nord-estul Ucrainei), transmite Reuters.

'Pentru moment nu, nu există o discuţie despre asta'', a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări adresate de un parlamentar rus cu privire la mobilizare.

În legătură cu criticile la adresa conducerii ţării, exprimate de comentatori naţionalişti care au cerut mobilizarea, Peskov a spus că acesta este un exemplu de ''pluralism'' şi că ruşii în ansamblul lor continuă să îl sprijine pe preşedintele Vladimir Putin.

Ucrainenii acuzați că au colaborat cu rușii în Harkov și Donbas fug peste graniță

ACTUALIZARE 14.10. Cetăţenii ucraineni acuzaţi că au colaborat cu rușii care au ocupat Harkov și Donbas fug din zonele recent eliberate şi stau la coadă pentru a trece în Rusia la graniţă, au declarat oficialii ucraineni, citați de The Guardian.

Guvernatorul provinciei Lugansk, Serghei Haidai, a scris pe Telegram: „Drapelul ucrainean, pe care trupele noastre l-au ridicat aseară pe clădirea administrației din Kreminna, rămâne neclintit. Rușii par să fi înțeles acum totul, așa că nu îndrăznesc să-l dea jos. Rușii și colaboratorii lor fug din regiunea Lugansk, îndreptându-se spre Rusia”.

De teama represaliilor, cetățenii ucraineni care au colaborat cu rușii pleacă cu familiile a spus Haidai, care a postat imagini cu mașini care stau la coadă la punctele de control din orașele Stanytsia Luhanska și Shchastia.

Un propagandist rus a scris pe Telegram: „Oamenii care au avut încredere în noi fug de represaliile regimului de la Kiev. Au avut încredere în noi și încă nu au unde să meargă. Au nevoie de corturi, puncte de acces la internet pentru a-și contacta rudele, mâncare și apă”.

The Guardian precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile.

Un bărbat care a fugit cu soția spre est, din teritoriul ocupat de ruși, spune că nu este colaborator al rușilor, dar afirmă că fuge ca să nu fie prins în luptele dintre forțele ruse și ucrainene.

Procurorii ucraineni au declarat la începutul lunii mai că au fost deschise peste 700 de dosare de trădare împotriva cetățenilor ucraineni și alte 700 de dosare de colaborare. Numai în provincia Harkov, procurorii au declarat că au deschis 50 de dosare, inclusiv împotriva a șapte ofițeri de poliție, a cinci primari și a unui judecător. 

Ucrainenii i-au arestat pe profesorii ruși care au încercat "rusificarea" în nord-est și îi amenință cu 12 ani de închisoare 

ACTUALIZARE 13.50 Profesorii ruși trimiși în nord-estul Ucrainei au fost arestați după ce forțele de la Kiev au recucerit teritorii din regiune. Ei sunt acuzați că s-au implicat într-un proces de reeducare și rusificare a zonelor ucrainene care fuseseră cucerite de ruși în primele luni ale războiului și riscă 12 ani de închisoare, scrie The Moscow Times.

Moscova  a confirmat marți arestarea profesorilor ruși care au fost dislocați în nord-estul Ucrainei. Confirmarea venită din partea autorităților ruse vine la o zi după ce vice-premierul ucrainean Irina Veresciuk a declarat că profesorii ruși riscă până la 12 ani de închisoare sub acuzația de încălcare a legilor și cutumelor în timp de război, fără a preciza despre câți profesori este vorba.

Președintele Comitetului de Investigații al Rusiei a ordonat dispunerea unui dosar penal în legătură cu reținerea de către armata ucraineană a profesorilor care predau programa școlară rusă în regiunea Harkov.

Citește continuarea AICI

Armata Ucrainei a eliberat un oraș ocupat de ruși în prima zi a invaziei

ACTUALIZARE 12:49 Armata Ucrainei a reușit să elibereze un oraș aproape de granița de nord cu Rusia, la nord-est de Harkov, potrivit Kiev Independent. Localitatea Vovceansk a fost ocupată de ruși în prima zi a invaziei.

voceansk
Localitatea Vovceansk a fost ocupată de ruși în prima zi a invaziei. Foto: captură video ТРУХА-English/ Twitter

Serviciul de pază a frontierei de state a Ucrainei a publicat imagini video în dimineața zilei de marți cu mesajul „Vovceansk este înapoi acasă”, ce arată trupe ucrainene înlăturând steaguri și însemne rusești de pe clădirile din oraș, scrie Kiev Independent.

Vovceansk a fost ocupat în prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei și se pare că trupele rusești ar fi plecat pe 11 septembrie, mai scrie publicația ucraineană.

Citește continuarea AICI.

Un personaj-cheie al lui Putin în Arctica a căzut peste bordul unei bărci în viteză

ACTUALIZARE 11.55 Un director rus din domeniul energiei a murit în weekend. Decesul lui vine să completeze lista morților misterioase ale unor oameni de afaceri influenți, care au avut loc după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, scrie Newsweek.

Este vorba despre Ivan Pechorin, în vârstă de 39 de ani, care era director general al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii. Sâmbătă, el ar fi căzut dintr-o barcă de mare viteză, în apropierea insulei Russky din Marea Japoniei, în regiunea Primorsky, Rusia, lângă Vladivostock.

Pechorin a lucrat sub conducerea lui Vladimir Putin, scrie publicația rusă Komsomolskaya Pravda, și s-a implicat în modernizarea aviației în estul Rusiei și dezvoltarea resurselor din Arctica în contextul sancțiunilor dure impuse după invazie.

Ultima apariție publică a lui Pechorin ar fi avut loc la Forumul Economic de Est, desfășurat între 5 și 8 septembrie la Vladivostok. Daily Mail a scris că Pechorin a susținut un discurs în cadrul unei sesiuni intitulate „Fiecare are propriul parcurs: Logistica unei lumi schimbate”.

Manager al unei fabrici de avioane din Rusia, acuzat de trădare

ACTUALIZARE 10.35. Un manager al unei fabrici de avioane din Rusia este acuzat de trădare pentru că ar fi trimis ucrainenilor informații militare secrete, scrie Reuters.

Agențiile de presă ruse au transmis, citând FSB, că managerul a fost reținut și că pe numele lui a fost deschis u dosar de trădare.

FSB a transmis că bărbatul este acuzat că a fotografiat echipamentele din avioanele de luptă ale Rusiei și le-a trimis unui cetățean ucrainean care lucra la o fabrică de aviație ucraineană, potrivit rapoartelor.

Unul dintre cei mai înfocați propagandiști din presa de la Moscova cere executarea generalilor care au permis retragerea din Ucraina

ACTUALIZARE 9.45 Unul dintre cei mai mari susținători ai lui Vladimir Putin din presa de stat de la Moscova cere ca generalii care au permis retragerea trupelor din teritoriile din Ucraina să fie executați. 

Luni, Volodimir Soloviov i-a atacat dur pe șefii militari ai Kremlinului. El a cerut ca generalii care au permis trupelor să se retragă din Ucraina să fie împușcați.

"Nu există nicio justificare, mulți șefi în uniformă (nu pot să le spun comandanți) merită să fie demiși, iar unii dintre ei ar trebui să fie împușcați și pot chiar să spun câteva nume", a scris el pe contul său de Telegram. 

Patriarhul Kirill îi îndeamnă pe ruși să se roage pentru Putin

ACTUALIZARE 8.30 Patriarhul Kirill al Moscovei îi îndeamnă pe ruși să se roage pentru Vladimir Putin, comandanții militari și politicienii țării. Este nevoie de ajutor divin, pentru ca aceștia să ia deciziile corecte în războiul din Ucraina, susține patriarhul. 

"Astăzi, trăim un moment foarte dificil, așa că rugăciunea noastră este una specială. Ne rugăm pentru șeful statului nostru și comandantul suprem, Vladimir Vladimirovici Putin, care poartă o responsabilitate deosebită. Rugăciunea noastră este și pentru toți comandanții militari și cei care dețin puterea. Marii cneji de care ne amintim astăzi, Alexandr Nevski și Daniel al Moscovei, au reușit să îmbine misiunea politică, misiunea militară, conducerea trupelor și a armatei cu sfințenia lor. Și poate că acea combinație este o garanție că o țară care are acest tip de conducere nu va comite niciodată crime militare", a fost mesajul patriarhului. 

În timp ce Rusia bate în retragere în estul Ucrainei, Putin se întâlnește cu Xi pentru a obține sprijinul militar al Chinei

ACTUALIZARE 8.20 În timp ce forțele rusești suferă o serie de înfrângeri în Ucraina, Moscova încearcă să scoată în evidență sprijinul Beijingului pentru invazie înainte ca Vladimir Putin să se întâlnească săptămâna aceasta cu liderul chinez Xi Jinping, scrie CNN.

În Rusia, atât oficialii ruși, cât și cei chinezi fac front comun înainte de întâlnirea dintre Putin și Xi care va avea loc în cadrul unui summit în Uzbekistan și va fi prima întâlnire față în față dintre cei doi lideri de la începutul invadării Ucrainei. 

Țările invitate fac parte din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS). În afară de China și Rusia, celălalte țări participante sunt India, Kazahstan, Kârgâztan, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan. Potrivit parlamentului rus, un lider important chinez și-a exprimat deja sprijinul pentru războiul Rusiei în Ucraina. Aceste afirmații nu au fost confirmate de declarația oferită de Beijing, care încearcă să păstreze o aură de neutralitate în privința evenimentelor din Ucraina.

Un aliat apropiat al lui Xi și al treilea cel mai important lider al Partidului Comunist Chinez, Li Zhanshu, s-a întâlnit săptămâna trecută cu Viaceslav Volodin, președinte al Dumei de Stat din Rusia, și cu alți parlamentari ruși la Moscova după ce a participat la un forum economic din Vladivostok, în estul țării. Li le-a oferit asigurări oficialilor ruși, spunând că Beijingul „înțelege și sprijină Rusia în privința problemelor care reprezintă interesele sale vitale, în special în situația din Ucraina”, potrivit unei declarații a Dumei de Stat. 

Citește continuarea AICI

Ucrainenii, ironici după ce rușii au abandonat mii de tone de muniții pe front: „Rusia, cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina”

ACTUALIZARE 8.10 Armata rusă a abandonat mii de tone de echipament militar și muniții, după retragerea dezordonată provocată de contraofensiva fulgerătoare a armatei ucrainene din regiunea Harkov, în urma căreia au fost recuceriți, de către forțele Kievului, peste 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu.

Toate munițiile abandonate de ruși urmează a fi folosite acum chiar împotriva lor, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citate de agenția ucraineană de presă Unian. 

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare în care se văd mai multe tancuri și blindate rusești - unele aparent în stare de funcționare - abandonate în grabă de militarii ruși în timpul retragerii de pe frontul de la Izium-Harkov. „Rusia continuă să-și mențină statutul de cel mai mare furnizor de echipament militar pentru armata ucraineană”, se arată în mesajul postat de ministerul Apărării de la Kiev. 

CNN: „Toți fugeau”. Ucrainenii din Harkov povestesc cum s-au retras rușii

ACTUALIZARE 8.00 Au trecut șase luni de când Rusia a lansat invazia, iar Ucraina a răspuns cu două contraofensive - una în sud și cealaltă în est - planificate cu atenție luni de zile și susținute de pachete masive de ajutor militar american, scrie CNN.

CNN a primit acces exclusiv în orașul Kupiansk din regiunea Harkov, la doar o zi după ce au apărut imagini în care soldații arborau steagul ucrainean pe acoperișul primăriei din oraș. Localitatea este însă departe de a fi în siguranță și sub controlul ucrainean deplin, potrivit unui locuitor care a stat de vorbă cu jurnaliștii CNN. La marginea orașului, Vasil, care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de securitate – a declarat CNN că zile întregi „rușii au bombardat și bombardat” în timpul luptelor.

Patru zile la rând au căzut proiectilele artileriei rusești, și încă nu se simte în siguranță, a spus bărbatul. Membrii Serviciului de Securitate al Ucrainei patrulează acum o zonă a orașului Kupiansk, recent eliberat, din regiunea Harkov.

Citește continuarea AICI

FMI ar putea da Ucrainei un ajutor de urgență de 1,4 miliarde de dolari

ACTUALIZARE 7.50 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va discuta marţi cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, au declarat pentru Reuters două surse.

Consiliul de administraţie al FMI a discutat un plan care ar putea oferi Ucrainei un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari prin intermediul instrumentului de finanţare rapidă al FMI.

Oficialii ucraineni au declarat că urmăresc un program al FMI în valoare de 15-20 de miliarde de dolari, deşi o sumă atât de mare este considerată puţin probabilă pentru a obţine aprobarea FMI.

În cadrul unei sesiuni informale de luni, Consiliul de administraţie al FMI a discutat un plan care ar putea oferi Ucrainei un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari prin intermediul instrumentului de finanţare rapidă al FMI.

Zelenski: Trupele noastre au eliberat peste 6.000 km pătrați din teritoriul Ucrainei

ACTUALIZARE 7.35 În discursul său video de luni, președintele Zelensky a declarat: "De la începutul lunii septembrie și până astăzi, soldații noștri au eliberat deja peste 6.000 km pătrați din teritoriul Ucrainei - în est și sud. Avansul trupelor noastre continuă".

Zelensky a mulțumit mai multor brigăzi ale Ucrainei implicate în contraofensivă, descriindu-și luptătorii drept "adevărați eroi". El nu a dezvăluit care sunt orașele și satele ucrainene eliberate.

Valerii Marchenko, primarul orașului Izium, a declarat pentru BBC că armata ucraineană a ajuns în orașul său și a arborat steagul Ucrainei. Forțele ucrainene caută soldați ruși care se pot ascunde în casele oamenilor.

Marchenko a spus că după "aproximativ 10 zile", locuitorii care au fost nevoiți să fugă din oraș se vor putea întoarce "în siguranță".

Rusia a fost acuzată că a vizat infrastructura civilă pentru a se răzbuna pentru eșecurile de pe câmpul de luptă.

Pentru prima oară după 24 februarie, Kievul controlează frontiera cu Rusia din regiunea Harkov.

Într-unul dintre orașele eliberate, soldații ucraineni au dat jos un banner pus de ruși și au găsit o surpriză. O poezie despre eroism a lui Taras Șevcenko, poetul național al Ucrainei. Momentul a fost postat pe Twitter chiar de ministrul Apărării de la Kiev.

Ministrul ucrainean al Apărării a transmis Kremlinului că țara sa se va așeza la masa negocierilor abia când toate teritoriile vor fi eliberate și granițele vor arăta ca la 1 decembrie 1991.

Rusia a recunoscut că a pierdut orașe cheie din regiunea de nord-est Harkov. Moscova descrie retragerea trupelor sale din regiune în ultimele zile drept o "regrupare" cu scopul de a se concentra asupra regiunilor Lugansk și Donețk din estul Ucrainei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Această afirmație a fost ridiculizată chiar și în Rusia, mulți utilizatori de rețele sociale de acolo descriind retragerea drept "rușinoasă".

Antony Blinken: Ucrainenii au făcut "progrese semnificative" în contraofensiva lor

Luni seară, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că forțele ucrainene au făcut "progrese semnificative" în contraofensiva lor, dar a adăugat că este prea devreme pentru a se prezice rezultatul.

"Rușii mențin forțe foarte semnificative în Ucraina, precum și echipamente și arme și muniții, pe care continuă să le folosească nu doar împotriva forțelor armate ucrainene, ci și împotriva civililor și a infrastructurii civile, așa cum am văzut", a spus Blinken.

Rusia deține încă aproximativ o cincime din țară.

Numeroşi soldaţi ruşi s-au retras în Rusia (responsabil american)

ACTUALIZARE 7.20. SUA estimează că Rusia a părăsit în mare parte zonele pe care le ocupase în regiunea Harkov (nord-est), iar mulţi soldaţi ruşi, care se repliaseră în faţa înaintării trupelor ucrainene, au trecut graniţa revenind în Rusia, a declarat luni un înalt oficial militar american, citat de Reuters.

"Pe ansamblu, estimăm că ucrainenii fac progrese în timp ce luptă pentru eliberarea şi recuperarea teritoriilor în sud şi est", a declarat responsabilul american, sub rezerva anonimatului.

"În împrejurimile Harkovului, credem că forţele ruse au renunţat în mare măsură la câştigurile lor (teritoriale) şi s-au retras în nord şi est", a spus acelaşi oficial, scrie Agerpres.

"Mulţi dintre aceşti soldaţi au trecut graniţa în Rusia" în timpul retragerii lor, a adăugat el, fără să indice vreun număr.

Retragerea precipitată a forţelor ruse din regiunea Harkov, inclusiv abandonarea nodurilor feroviare strategice Kupiansk şi Izium, reprezintă cel mai grav eşec al Moscovei după ofensiva eşuată împotriva Kievului în martie.

Cele mai recente informații legate de evenimentele din Ucraina:

  • Comandamentul militar al Federației Ruse a încetat să mai trimită noi unități în Ucraina, în urma contraofensivei ucrainene, a anunțat luni Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei.
  • Autoritățile ucrainene susțin că au capturat atât de mulți prizonieri de război ruși, din rândul luptătorilor care se retrag din nord-est, încât pur și simplu nu mai au spațiu pentru a-i plasa în detenție, relatează „The Guardian”, care citează Associated Press.
  • Pe măsură ce ucrainenii redobândesc controlul în localități care au fost ocupate de ruși în regiunea Harkov, din nord-est, apar temeri că ororile care s-au întâmplat în martie la Bucha și în alte localități din preajma Kievului sunt, de fapt, o regulă a soldaților lui Putin: au torturat populația civilă, s-au dedat la jafuri în masă și distrugeri.
  • Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă nouă a acordurilor de la Minsk, a declarat președintele Ucrainei,  într-un interviu acordat jurnalistului american Fareed Zakaria. Volodimir Zelenski a spus că acordurile respective sunt „o bucată de hârtie pentru a oferi Rusiei o pauză înainte de următoare invazie”. 
  • Vladimir Putin, care a schimbat de două ori conducerea armatei ruse de când a început războiul în Ucraina, nu a mai vrut să se întâlnească cu generalii săi, duminică, la puțin timp după ce contraofensiva ucraineană a provocat armatei sale cea mai mare înfrângere din 24 februarie și până acum, susține „The Moscow Times”.
  • Petiţia publică prin care preşedintelui rus Vladimir Putin i se cere să demisioneze din funcţie a strâns adeziunea a 84 de deputaţi (consilieri) municipali din toată Rusia, care cer ca Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) să îl acuze pe şeful statului rus de înaltă trădare pentru declanşarea campaniei militare în Ucraina, informează EFE, preluată de Agerpres. 
  • Unul dintre principalii lideri ai separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Denis Puşilin, cel care conduce autoproclamata Republică Populară Donețk, a recunoscut luni o situaţie „dificilă” pe front ca urmare a contraofensivei ucrainene, dar dă asigurări că forţele ruse „rezistă”, informează AFP, preluată de Agerpres.
  • Forțele ucrainene au traversat râul Siverskiy Doneț pentru a prelua controlul asupra orașului Sviatogorsk, din regiunea Donețk. Orașul a fost capturat de ruși în urmă cu trei luni. 
     

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri