A începul „dialogul strategic” pentru viitorul sectorului agricol în UE. Ursula von der Leyen cere „un nou consens”

Data publicării:
'Strategic Dialogue on the Future of EU Agriculture' meeting in Brussels
La Bruxelles, a fost lansat joi „dialogul strategic” pentru sectorul agricol, inițiat de Comisia Europeană. Foto: Ursula von der Leyen / Sursa foto: Profimedia Images

Ursula von der Leyen a declarat joi, în contexul în care protestele fermierilor continuă, că există „un sentiment de urgență” că lucrurile trebuie să se îmbunătățească pentru sectorul agricol european. Comisia Euroapeană (CE) a început „dialogul strategic”, la Bruxelles, informează The Guardian.

Președinta CE a folosit termenul „polarizare” pentru sectorul agricol și a spus că discuțiile urmăresc acum „să găsească un nou consens asupra problemelor cu care ne luptăm cu toții”.

Comentariile ei vin într-un moment în care protestele fermierilor au loc în mai multe țări și în timp ce blocul european se pregătește pentru alegerile pentru Parlamentul European din iunie. Comisia Europeană a propus un „dialog strategic” care a început la Bruxelles, joi.

„Cred că toți simțim că există o divizare și o polarizare tot mai mare când vine vorba de subiecte relevante și legate de agricultură. Și sunt profund convinsă că putem depăși această polarizare pe care o simțim cu toții doar prin dialog”, a mai spus președinta CE.

În cuvântul luat la lansarea dialogului privind viitorul agriculturii în UE, von der Leyen – despre care se presupune că va candida pentru un al doilea mandat – a adăugat:

„Mă bucur să văd reprezentanți ai fermierilor noștri, lucrătorilor agricoli, comunităților rurale care sunt păstrătorii celor mai bune tradiții ale noastre.”

Ursula von der Leyen a subliniat că există un „sentiment de urgență”

„Ceea ce am reținut de la întâlnirea de ieri, sau de la cina informală de ieri seară, este că toți avem același sentiment de urgență, că lucrurile trebuie să se îmbunătățească și că trebuie să găsim o nouă cale de urmat și soluții comune și de durată pentru problemele de care sunteți cu toții foarte conștienți”, a spus președinta CE.

Ea a subliniat, de asemenea, importanța sectorului agricol pentru Uniunea Europeană și a recunoscut că există provocări în ceea ce privește viitorul.

„Cu toții depunem eforturi extraordinare pentru a contribui la obiectivele noastre colective ale Pactului ecologic european. Este existențial”, a spus ea. „Pentru că toți trăim cu natura. Toți trăim din natură. Și, deși cu siguranță nu ne vedem mereu în față cu privire la toate problemele, cu toții suntem de acord că provocările există, fără îndoială.”

Sectorul agroalimentar din UE are nevoie de o perspectivă pe termen lung

„Acum, fie că este vorba de concurența din străinătate, fie că este vorba de suprareglementare în țară, fie că este vorba despre schimbări climatice, fie că este vorba de pierderea biodiversității, fie că este vorba de declin demografic, doar pentru a numi câteva dintre provocările despre care am discutat și ieri”, a mai spus Von der Leyen.

Președinta CE consideră că sectorul agroalimentar din Europa are nevoie de „o perspectivă pe termen lung pentru a face față acestor provocări, o cale previzibilă de urmat”.

„Găsirea unui consens și a unei modalități comune, o viziune comună asupra drumului de urmat nu este, cu siguranță, o sarcină ușoară. Sunt pe deplin conștientă de asta. Dar cred și că este o oportunitate imensă pe care o avem aici”, a mai spus Ursula von der Leyen la lansarea „dialogului strategic” pentru sectorul agricol, ce a reunit miniștrii și specialiștii din industrie la Bruxelles.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri