Ambasadorul român la Chișinău: E mai bine pentru R. Moldova să fie în anticamera UE, decât în afară

Data publicării:
Berlaymont Comisia Europeana -AFP Mediafax Foto-GEORGES GOBET-6

 

Cu privire la viitorul summit de la Vilnus asupra Republicii Moldova, Lazurcă a spus, pentru Unimedia, că în oferta de acum pe care UE o face Republicii Moldova integrarea deplină în UE nu este prezentă, pentru moment. Întrebat cât timp Republica Moldova ar putea sta în aniticamera UE, ambasadorul României la Chișinău a spus că nu poate face o previziune mai clară.

„Republica Moldova, din momentul în care s-a angajat în negocierea Acordului de Asociere, a Acordului de Liber Schimb, a intrat deja în aniticamera integrării în Uniunea Europeană. Întâi de toate, e un spațiu confortabil. E mult mai bine să fiți în anticamera UE, decât în afară. Această anticameră facilitează pentru R. Moldova condiții de pace socială, prosperitate, securitate, incomparabil mai mari decât le-ați fi avut în afara acestei anticamere. Această aniticameră vă ține aproape de Europa și gradual vă atrage de Europa și face perspectiva de integrare în UE mai credibilă cu fiecare an care trece", a declarat diplomatul român. 

Vorbind despre combaterea corupției și descinderile de la Vama Leușeni-Albița, Marius Lazurcă a specificat că, în calitate de martor, salută aceste semnale, îndemnurile partenerilor europeni sunt luate în serios și că procesul a demarat.

„N-aș vrea să-i portretizăm pe europeni ca niște personaje însetate de sânge, care așteaptă de la Guvernul de la Chișinău acte de cruzime împotriva unora dintre cetățenii săi. Obiectivul nostru este ca instituțiile care se ocupă de combaterea corupției să existe, dacă ele nu există, să aibă un cadru legislativ care să le permită să activeze fără presiuni, impedimente, obstacole de natură politică. Noi nu indicăm partenerilor noștri din Republica Moldova vinovați cărora am vrea să le vedem capul rostogolindu-se pe scări. Nu asta este misiunea noastră, fără să avem acces la dosare, să indicăm vinovați", a declarat Marius Lazurcă.

În același timp, ambasadorul României la Chișinău a spus că e greu să existe de la început printre condamnați și nume răsunătoare. „Asta nu s-a întâmplat nici în România, nici, probabil, într-un alt stat. Sistemul se obișnuiește gradual. Dacă nu combatem realist, credibil corupția, riscăm să menținem într-un statut de victimă întreaga țară", a punctat diplomatul român.

Despre aspirațiile europene ale R. Moldova a vorbit ieri și ministrul moldovean de externe, Natalia Gherman. Într-un interviu pentru Digi24, preluat de presa moldoveană, ea a spus că „Republica Moldova este hotărâtă să reziste presiunilor Moscovei de a nu semna un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană, indiferent de consecinţe”. Mai mult, diplomatul de la Chişinău crede că apropierea Republicii Moldova de Bruxelles va duce la relaţii şi mai stânse cu România. În plus, integrarea europeană va contribui și la reunificarea țării, iar regiunea separatistă Transnistria se va regăsi și ea în Uniunea Europeană.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri