Amsterdam renunță la semafoarele inteligente: „Pot colecta informații personale fără ca oamenii să observe”

Data publicării:
Trafic aglomerat in Amsterdam
Amsterdam renunță la semafoarele inteligente Foto Shutterstock

Amsterdam a abandonat planurile pentru semafoare inteligente pe fondul temerilor legate de încălcarea intimității cetățenilor, potrivit The Times.

Capitala olandeză, care se luptă cu aglomerația, a anunțat anul trecut implementarea semafoarelor inteligente cu multă fanfară. Folosind GPS și aplicații pentru hărți pentru telefoane mobile, semafoarele au fost concepute ca să urmărească vehiculele pentru a monitoriza utilizarea drumului și pentru a preveni blocajele.

Cu toate acestea, Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor (DPA) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la colectarea datelor cu caracter personal și la modul în care acestea sunt utilizate.

Melanie van der Horst, un consilier responsabil de drumurile din Amsterdam, le-a scris colegilor: „Există și îngrijorări cu privire la securitatea cibernetică, au existat probleme semnificative la început și efectul asupra unui trafic mai bun în Amsterdam este foarte limitat”.

Au existat două scheme pilot, anul trecut, dar planul de introducere a tehnologiei în oraș a fost abandonat pe termen nedeterminat.

Sistemul inteligent permite anumitor grupuri de utilizatori ai drumului să obțină rapid un semnal „verde”, oferind bicicliștilor prioritate pe timp de ploaie și permițând transportului public sau camioanelor grele să avanseze mai ușor, prevenind astfel cozile.

Pentru că semafoarele inteligente sunt capabile să «recunoască» traficul, devine posibil să se acorde prioritate anumitor fluxuri de trafic față de altele”, a explicat consiliul orașului când a lansat schemele în decembrie 2023.

Alături de alte probleme inițiale, DPA a semnalat îngrijorarea că noile semafoare ar putea „colecta informații personale pe scară largă”, prin utilizarea aplicațiilor pentru telefonul mobil, cum ar fi Google Maps.

„De obicei, fără ca oamenii să observe, semafoarele iau contact cu aplicațiile de pe telefoanele mobile ale utilizatorilor drumului. În acest fel, semafoarele pot colecta informații personale despre oameni la scară largă”, a spus DPA.

„Este posibil să cartografiezi călătorii întregi, inclusiv data, ora și viteza. Autoritățile rutiere știu unde sunt semafoarele și pot urmări utilizatorii drumului, mai ales când autoritățile rutiere folosesc și camere la semafoare.”

Organismul de supraveghere a confidențialității a mai spus că „autoritățile nu par să se fi gândit la riscurile de confidențialitate” și „nu este întotdeauna clar cu cine sunt partajate datele”.

 

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce înseamnă cercul roşu cu o dungă neagră pe orizontală, în trafic? Puţini şoferi ţin cont de el
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Robbie Williams, dedicație în genunchi pentru Mădălina Ghenea. S-au urcat amândoi pe masă, la petrecerea unui...
Film Now
Christopher Schwarzenegger, despre transformarea sa fizică incredibilă: "Nu se întâmplă peste noapte. Încă...
Adevarul
Nu și-au permis un apartament în Marea Britanie, așa că au cumpărat un sat în Franța. Cât i-a costat
Newsweek
Unii pensionari rămân cu bani mai puțini la pensie. Când s-au pensionat? Ministerul Muncii confirmă
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, declarații rare despre fosta soție: „Este o actriță grozavă”. Actorul și Nicole Kidman au fost...
UTV
Doja Cat, apariție incendiară la Wango Tango 2025: „Vă rog doar atât: nu-mi observați implantul”