Boris Johnson, discurs înainte de Brexit: „Nu e sfârșitul, ci începutul”

Data publicării:
boris johnson, premierul marii britanii
Foto: Guliver/Getty Images

O nouă eră. Asta le promite premierul Boris Johnson celor peste 67 de milioane de britanici, indiferent că au votat pentru sau împotriva Brexit. A făcut-o în discursul de vineri seară, susținut cu o oră înainte ca Regatul Unit să părăsească oficial blocul comunitar.

Brexit-ul „nu este sfârşitul, ci începutul unui nou act al marii noastre istorii naţionale”, a declarat vineri prim-ministrul Boris Johnson, în discursul către naţiune susţinut cu o oră înainte de ieşirea oficială din UE.

El a recunoscut că țara este divizată în urma laboriosului proces de ieșire din UE, care a durat mai bine de trei ani, dar a promis că va încerca să-i readucă împreună pe britanici.

Brexit-ul marchează „începutul unei noi ere de cooperare amicală” cu UE, a mai afirmat Boris Johnson. 

Brexit-ul va fi un „succes răsunător, indiferent care sunt obstacolele”, a mai spus prim-ministrul britanic vineri, în condiţiile în care ţara sa se pregăteşte să declanşeze negocieri dificile cu UE privind viitoarea lor relaţie comercială.

El consideră că în ultimii 50 de ani Uniunea Europeană a evoluat într-o direcţie care nu se mai potriveşte Marii Britanii. „Am ascultat dorinţa poporului. Am luat înapoi instrumentele autoguvernării”, a mai spus premierul britanic.

Boris Johnson apreciază că Brexitul este o şansă de a face Marea Britanie un loc mai bun, „indiferent de gropile din drumul din faţă”. El a insistat asupra faptului că Marea Britanie va fi după Brexit „simultan o mare putere europeană şi cu adevărat globală în scopul şi ambiţiile” urmărite.

Marea Britanie este primul stat care părăseşte Uniunea, care rămâne în 27 de membri.

Citiți și: PORTRET. De la bufonul politicii, la artizanul Brexit. Cine este Boris Johnson, premierul care visa în copilărie să devină „regele lumii”

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri