Comisia Europeană va ancheta de ce germanii nu cumpără mai mult din țările UE

Data publicării:
germania

În vreme ce economiştii americani susţin că Germania exportă prea mult, economiştii Comisiei Europene vor să afle mai degrabă de ce nemţii consumă prea puţin.

Desigur, consumul intern al Germaniei a fost suficient de mare în ultimii ani cât să ţină pe linia de plutire întreaga Uniune Europeană. Însă, mărfurile pe care le-au cumpărat nemţii au fost mult mai puţine decât mărfurile pe care le-au vândut peste hotare. Aşa se face că pe ultimii trei ani Germania are un excedent comercial de 6% din PIB. Potrivit noilor reguli acesta este nivelul de la care Comisia Europeană poate demara o anchetă.

Politicienii de la Berlin susţin însă că situaţia economică a Germaniei este suficient de clară cât să nu mai fie nevoie de vreo analiză a Comisiei. Companiile nemţeşti exportă mult pentru că vând de fapt un brand. Nu vând ieftin ci vând performanță și lucrul bine făcut.

Însă, sunt și câteva proptele pentru competitivitatea germană, date de limitarea creșterilor salariale. Fără o explozie a salariilor nu a existat o urcare a consumului în Germania şi, implicit, nici o creştere majoră a preţurilor. Aşa că nivelul de trai a rămas stabil.

Însă, de la începutul crizei, oficialii de la Bruxelles au pus presiuni pe Berlin să încurajeze consumul intern astfel încât importurile de mărfuri din restul ţărilor Uniunii Europene să crească mai mult.

Cu alte cuvinte germanii au fost rugați să cumpere mărfurile pe care țările din Sudul Europei nu au reușit să și le vândă nici între ele nici în afara Uniunii Europene. Însă politicienii de la Berlin nu au cedat în fața presiunilor și au continuat să aplice același model economic bazat pe exporturi mari și salarii constante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri