Criză la benzinăriile din Franța. Șoferii nu mai găsesc nimic la pompe

Data publicării:
Strike At TotalEnergies - Paris
Stații de carburanți din Franța, inclusiv cele ale TotalEnergies, sunt închise după ce lucrătorii din industrie au intrat în grevă. Foto: Profimedia Images

Pompele de carburanți din Franța nu mai funcționează de când lucrători din sectorul energetic au intrat în grevă și provoacă întreruperi la livrări. Frustrările cresc printre șoferi, afaceri și nu numai, președintele francez Emmanuel Macron făcând apel la calm, scrie France24.

Vineri dimineața, o coadă de sute de metri șerpuia dintr-o stație de alimentare cu combustibil din suburbiile Parisului.

„Așteptăm de o oră”, a spus un șofer a cărui mașină rămânea fără combustibil. „Coada nu s-a mișcat deloc. Nu știu ce ar trebui să facem”.

Un alt șofer s-a alăturat șirului de vehicule după ce a încercat la alte două stații, una dintre ele chiar pe partea opusă a străzii. „Am ajuns acolo în același timp cu restul lumii, apoi anunțurile arătau că nu mai este carburant”, a spus aceasta.

Penuria de carburanți afectează stațiile din toată Franța, provocând frustrări și timpi lungi de așteptare pentru șoferi, în contextul în care o grevă a angajaților TotalEnergies și Esso-ExxonMobil a intrat în ziua 13 duminică.

Trei din șase rafinării sunt momentan închise în Franța din cauza grevelor care au oprit 60% din producție, echivalentul a 740.000 de barili de petrol pe zi. Majoritatea rețelei TotalEnergies de aproximativ 3.500 de stații de carburanți – aproape o treime din toate stațiile din țară – rămân fără combustibil.

Cifrele guvernului estimează că doar 19% din stațiile de carburanți sunt afectate, lipsuri fiind în special în nord. Însă președintele lanțului de retail Systeme U, Dominique Schelcher, a declarat pentru postul de radio FranceInfo că cifra guvernului subestimează întreruperile.

„Doar vestul (Franței) va avea stocuri de combustibil”, a spus el, adăugând că „este imposibil să comanzi” carburant în nordul, estul și sudul Franței în weekendul care tocmai a trecut.

Penuria a provocat haos și în rândul afacerilor, inclusiv a serviciilor de livrări, asistență medicală, lanțuri logistice și companii de taxi.

Grevă în sectorul energiei

În urmă cu o săptămână, sindicatul francez CGT a chemat la o grevă împotriva TotalEnergies, ca parte a unei acțiuni mai largi în sectorul energetic din Franța.

profimedia-0728321697
Sindicalist CGT în fața locației Total Energy din Notre-Dame-de-Gravenchon, lângă Havre. Foto: Profimedia Images

Lucrătorii cer măriri de salarii pe fondul unei crize a costului de trai și a profiturilor mari din industria energiei.

În al doilea trimestru din 2022, TotalEnergies a înregistrat profituri de 5,7 miliarde de dolari, față de 2,2 milioane de dolari în timpul aceleiași perioade din 2021.

CGT a cerut o taxă pe aceste profituri și o creștere salarială de 10% - 7% pentru a contracara inflația și 3% „distribuirea profitului”, cereri care au fost în general sprijinite de angajații din domeniul energiei.

Aproape 70% din lucrătorii ExxonMobil erau de asemenea în grevă, a spus reprezentantul CGT Christophe Aubert.

Grevele au fost inițiat menite să dureze doar trei zile, însă TotalEnergies a inistat ca negocierile de salarii să înceapă la mijlocul lunii noiembrie, precum era plănuit, cu o creștere salarială medie preconizată la 3,5%.

Duminică, TotalEnergies a propus începerea negocierilor salariale în această lună, cu condiția ca lucrătorii să-și încheie greva.

TotalEnergies a diminuat impactul perceput al grevei lucrătorilor, spunând în schimb că stocurile sunt sub presiune datorită popularității scăderilor de prețuri ale companiei la carburanți în ultimele câteva luni.

Cererea la stațiile de carburanți TotalEnergies a crescut estimativ cu 30%, ca urmare a scăderilor de prețuri oferite de companie.

Apel la calm

„Să nu ne panicăm”, a spus președintele francez Emmanuel Macron vineri, făcând apel la calm pentru toată părțile. Chiar și în timp ce solicita încheierea grevei, președintele a fost de acord că directorii de la Total ar trebui să ia în considerare „cererile legitime pentru salarii” ale angajaților companiei.

Informal European Council meeting in Prague, Czech Republic - 07 Oct 2022
Președintel francez Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Președintele a avertizat în aceeași conferință de presă că urmează luni de zile dificile pentru prețurile la gaze, având în vedere că costurile cu alimentele sunt așteptate să-și continue creșterile.

Combustibilul este în mod special simbolic în psihicul francezilor. „Prețurile la carburanți sunt sinonime cu gilets jaunes (protestatarii în veste galbene)”, a spus Paul Smith, profesor asociat de politică franceză la Universitatea din Nottingham.

Mișcarea de protest a vestelor galbene, începută în iarna anului 2018 din cauza prețurilor mari la carburanți, a strâns mii de oameni pe străzi timp de săptămâni întregi pentru a-și arăta nemulțumirile față de autorități și președintele Macron.

Greva actuală ar urma să continue și în zilele următoare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri