Criză politică în Slovacia din cauza vaccinului rusesc Sputnik V. Premierul anunță că e gata să demisioneze condiționat

Data publicării:
Premierul Slovaciei, Igor Matovic, sustine o conferință de presă
Premierul Slovaciei, Igor Matovic, a anunțat că este „dispus să demisioneze” în anumite condiții pentru a pune capăt crizei politice din țară. Foto: GettyImages

Premierul Slovaciei, Igor Matovic, a anunțat că este „dispus să demisioneze” în anumite condiții pentru a pune capăt crizei politice din țară, provocată de decizia Guvernului de a cumpăra vaccin rusesc Sputnik V, înainte ca acesta să fie aprobat în Uniunea Europeană, relatează Euronews.

Achiziționarea a aproximativ două milioane de doze de vaccin rusesc a fost făcută fără aprobarea a două dintre cele patru partide care alcătuiesc coaliția de guvernare de centru-dreapta.

Disputa a dus, săptămâna trecută, la demisia ministrului sănătății, Marek Krajci.

Dar partidul liberal-conservator Libertate și Solidaritate (SAS) și partidul de centru-dreapta pentru oameni (Za ludi) au cerut acum și demisia premierului.

Într-o postare pe Facebook, Matovic a spus că va demisiona doar în anumite condiții, una dintre ele fiind să i se permită să rămână în Guvern.

De asemenea, el vrea ca, odată cu el, să demisioneze și vicepremierul Richard Sulik, lider al SAS, și ministrul Justiției, Maria Kolikova, din partidul Za ludi. De asemenea, SAS trebuie „să renunțe la un minister”, a mai spus Matovic.

Premierul a susținut cumpărarea de vaccin Sputinik V, motivând că va accelera campania de vaccinare a țării, dar aliații săi din Guvern spun că această decizie pune la îndoială orientarea prooccidentală a Slovaciei.

„Partenerii noștri de coaliție s-au folosit de importurile de vaccin Sputnik pentru a provoca o criză”, a acuzat Matovic.

Pe de altă parte, Richard Sulik a spus că oferta de a demisiona a lui Matovic e binevenită, dar a respins condițiile acesteia, spunând că e vorba despre „o răzbunare politică”.

„Premierul are animozități personale și nu este interesat de țară”, a spus el.

Sulik s-a declarat gata să demisioneze dacă pleacă premierul, dar că nu este dispus să renunțe la un portofoliu de ministru al SAS.

Slovacia are a doua cea mai mare rată de mortalitate din cauza COVID-19 din UE, deși a reușit să treacă de primul val al pandemiei cu un număr redus de cazuri.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri