A trecut puțin peste o lună de când președintele sârb Aleksandar Vučić a vizitat Moscova pentru a participa la parada militară din 9 mai. Indiferent de modul în care președintele sârb a încercat să justifice acest demers, acesta a fost perceput fără echivoc ca un sprijin pentru agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, comentează Ukrainska Pravda.
Iar acum, la doar o lună distanță, Vučić ajunge la Odesa pentru a participa la summitul Ucraina-Europa de Sud-Est. De remarcat că aceasta a fost prima sa vizită în Ucraina, spre deosebire de numeroasele sale vizite în Rusia.
Pentru a răspunde la această întrebare, Iuri Panchenko, jurnalist la European Pravda, susține că este important să ne amintim politica Serbiei de „diplomație multivectorială”, care îi permite lui Aleksandar Vučić să evite criticile aspre din partea Occidentului, Rusiei și Chinei.
„Fiecăreia dintre aceste puteri globale, Vučić le oferă anumite privilegii. De exemplu, Rusiei – acces preferențial la privatizarea sectorului energetic al Serbiei; Chinei – participarea la proiecte de infrastructură. Serbia încearcă să construiască relații similare cu țările occidentale. În special, Belgradul achiziționează din ce în ce mai mult echipament militar din Franța. În ceea ce privește Germania, i se permite accesul la proiecte de extracție a litiului de importanță strategică”, ne reamintește Panchenko.
Citește și
Tensiuni fără precedent între Serbia și Rusia. Spionajul rusesc acuză Belgradul că livrează arme Ucrainei
Potrivit acestuia, Serbia nu a luat partea Rusiei, recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei și chiar susține că are relații bune cu Volodimir Zelenski.
„În cadrul acestei strategii, o vizită la Odesa pare un pas logic. După călătoria sa la Moscova, Vučić trebuia să facă un pas „în direcția opusă” pentru a menține o distanță egală față de conflict”, observă redactorul European Pravda.
Acest lucru ridică o altă întrebare: de ce Kievul i-ar oferi lui Vučić ocazia de a „salva aparențele”? Mai mult, Panchenko subliniază că Ucraina i-a întins în mod deliberat o mână de ajutor lui Vučić.
Columnistul sugerează să se acorde atenție unui scandal recent din politica sârbă, după acuzațiile Rusiei că Serbia ar fi furnizat muniție Ucrainei.
Se crede, scrie Panchenko, că schema de furnizare a muniției a fost unul dintre instrumentele folosite de Vučić pentru a „cumpăra” loialitatea liderilor internaționali. Cu toate acestea, aceasta a fost mai degrabă o concesie față de Statele Unite decât față de Ucraina – mai precis, față de administrația Biden.
În mod evident, noul curs al administrației lui Donald Trump a schimbat situația, iar menținerea unei aprovizionări stabile cu muniție, subliniază editorialistul, rămâne o chestiune extrem de importantă pentru Kiev.
„Prin urmare, summitul de la Odesa a fost o bună ocazie de a comunica acest lucru președintelui sârb. În special – de a transmite ideea că nicio inițiativă umanitară sau participare la reconstrucție nu poate compensa refuzul de a vinde muniția necesară Forțelor Armate ale Ucrainei”, scrie redactorul European Pravda.
Editor : Sebastian Eduard