De ce vorbește Emmanuel Macron de un Frexit

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron Visits Berlin
FOTO; Gulliver/ Getty Images

Cu şase zile înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, cei doi finalişti, Emmanuel Macron şi Marie Le Pen sunt despărţiţi de aproape 20 de procente, potrivit recentelor sondaje de opinie. Candidatul independent este favorit, cu 60 de procente, în timp ce lidera Frontului Naţional este cotată cu 40 de procente. Cei doi au intrat pe ultima linie dreaptă a campaniei electorale şi pregătesc ultimele mitinguri cu alegătorii. Însă de la primul tur de scrutin Le pen a mai redus din decalaj. Şi în aceste condiţii Macron a început să-şi modifice discursul. Într-un interviu pentru BBC candidatul moderat a spus că Uniunea Europeană trebuie să se modifice din temelii dacă vrea să nu asiste la un Frexit.

Declaraţiile lui Macron despre o eventuală ieşire din blocul comunitar au în primul rând un rol electoral - vrea să demonstreze alegătorilor că este un candidat care cere schimbare şi astfel ar putea să atragă voturi de la contracandidata sa. Însă dincolo de asta scopul evident electroal se alfă totuşi un adevăr - nevoia Franţei de a căpăta mai multă relevanţă la nivel comunitar. Şi acest lucru ţine de traiectoria pe care a avut-o Franţa în ultimele decenii.

Dacă acum 50 de ani când se puneau bazele Uniunii, Franţa şi Germania erau egale ca forţă economică, acum cea din urmă este cu 20% mai mare. Când moneda euro a fost introdusă în urmă cu 15 ani, şomajul în cele două ţări era aproximativ egal, de 8%. Acum în Franţa e de 10%, iar în Germania de aproape 4%. Parisul a fost cel care a pledat mult pentru uniunea monetară în speranţa că va fi un catalizator pentru convergenţă. Şi asta s-a dovedit, doar că nu aşa cum sperau francezii, comentează the Guardian.

În Hexagon a existat credinţa că o monedă unică va dilua influenţa germană în politica economică. A fost exact pe dos pentru că Berlinul a făcut reformele potrivite. Franţa în schimb a mers pe aceiaşi linie şi a ajuns să fie una dintre ţările dezvoltate cu cea mai mică rată de creştere.

Relevanţa economică a Franţei a scăzut în ultimele decenii, spre frustrarea Parisului. Şi astfel a ajuns să nu mai discute de la egal la egal cu germanii. Imaginea lui Nicolas Sarkozy a fost mai degrabă de aghiotant al Angelei Merkel în problemele europene, iar cancelarul german nu prea l-a băgat în seama pe Francois Hollande.

S-a format astfel un complex de inferioritate economică faţă de Germania. O situaţie pe care Macron ar dori să o schimbe. Potrivit experţilor de la Centrul European pentru Reformă, Emanuel Macron ar dori două lucruri din partea Germaniei, care ar însemna de fapt reaşezarea pe alte baze a blocului comunitar. Primul ar fi ca Berlinul să fie de acord cu schimbarea modelului economic, prin încurajarea consumului intern. Asta ar ajuta Franţa şi alte ţări să exporte mai mult în Germania. A doua cerinţă ar fi reformarea zonei euro cu un buget comun şi un minister de finanţe al Uniunii.

Însă chiar şi dacă ar fi făcute concesiile, nu este asigurat succesul Franţei. Parisul dă vina pentru întârzierea sa pe construcţia strâmbă a sistemului european. Însă multe cauze sunt interne. Germania a ajuns la un şomaj redus după reforme dureroase pe piaţa muncii. Franţa în schimb are un sistem prea puţin flexibil, iar sindicatele sunt prea puternice. Germania s-a adaptat la uniunea monetară cu reforme chiar dureroase.

Franţa nu a făcut niciun sacrificiu şi ar trebui să vadă problemele interne şi să le ajusteze. Din această perspectivă, anunţul lui Macron, că fără reformă a Uniunii ar putea exista un Frexit este foarte periculos. Candidatul de centru, din ce spune, vede doar o problemă în relaţiile europene - nu le vede şi pe cele interne, care chiar necesită atenţie. În aceste condiţii riscă să aibă aceleaşi eşecuri ca şi ultimii preşedinţi, care nu au avut curajul politic de a forţa reforme interne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Charlize Theron, super distracție cu fiicele ei, la un concert Dua Lipa. "Ești cea mai cool!", i-a transmis...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
Newsweek
Statul tipărește bani ca să plătească pensii. Cea mai proastă veste pentru pensionari vine la toamnă
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Cum a sărbătorit Andreea Sasu ziua de naștere alături de Philipp Plein. „Mulțumesc că mă faci să mă simt...