După Polonia, Gazprom suspendă livrările de gaze și către Bulgaria. Măsura intră în vigoare de miercuri

Data actualizării: Data publicării:
Conducte de gaze.
Conductă de gaze. Foto: Profimedia Images

Grupul rus Gazprom îşi va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, a anunţat marţi seară guvernul de la Sofia, invocând refuzul său de a respecta noile cerinţe ale furnizorului, scrie AFP.

„Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a indicat Ministerul Economiei într-un comunicat, în contextul în care această ţară din Peninsula Balcanică este puternic dependentă de gazele ruseşti, scrie AFP, citată de Agerpres.

Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia

Livrările de gaz din Rusia către Polonia au fost oprite, marți, iar autoritățile au înființat o celulă de criză, informează site-ul polonez Onet.pl, citat de businessinsider.com.pl.

„Nu există încă un comunicat din partea rusă, dacă aceasta reprezintă îndeplinirea ultimatumului cu care a amenințat recent Vladimir Putin. Comunicatele oficiale pe această temă sunt așteptate în cursul zilei de astăzi (marți - n.r.)”, potrivit businessinsider.com.pl.

„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia marți a fost confirmată neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, a raportat Onet, potrivit sursei citate de Mediafax.

Kremlinul a anunțat că Gazprom implementează decretul lui Putin care cere statelor UE să plătească gazele în ruble

Kremlinul a anunțat marți că Gazprom implementează decretul prezidențial privind impunerea plății gazelor în ruble, însă fără să ofere clarificări ce înseamnă acest lucru, atunci când a fost întrebat de modul în care Comisia Europeană va aplica planul Rusiei, transmite Reuters.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri