Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia. Autoritățile au înființat o celulă de criză

Data actualizării: Data publicării:
Conducte de gaze.
Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Livrările de gaz din Rusia către Polonia au fost oprite, marți, iar ministerul pentru climă a înființat o celulă de criză, informează site-ul polonez Onet.pl, citat de businessinsider.com.pl.

„Nu există încă un comunicat din partea rusă, dacă aceasta reprezintă îndeplinirea ultimatumului cu care a amenințat recent Vladimir Putin. Comunicatele oficiale pe această temă sunt așteptate în cursul zilei de astăzi (marți - n.r.)”, potrivit businessinsider.com.pl.

„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia marți a fost confirmată neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, a raportat Onet, potrivit sursei citate de Mediafax.

Business Insider din Polonia a transmis o întrebare oficială pe această temă atât către PGNiG, cât și către Gaz-System, dar încă nu a primit răspuns.

Polonia spune că Rusia a avertizat-o că va întrerupe livrările de gaze începând de miercuri

Grupul rus Gazprom a avertizat compania energetică poloneză PGNiG că va opri livrările de gaze naturale prin conducta Yamal începând de miercuri dimineaţa, a informat PGNiG într-un comunicat de presă, în timp ce Guvernul polonez a precizat că are suficiente rezerve, transmite Reuters.

Anterior, datele furnizate de operatorii de sistem din Uniunea Europeană au arătat că livrările de gaze via conducta Yamal-Europe care trece prin Belarus şi Polonia au fost oprite, dar au fost reluate marţi seara.

Citiți și:
După Polonia, Gazprom suspendă livrările de gaze și către Bulgaria. Măsura intră în vigoare de miercuri

Aprovizionarea cu gaze a Poloniei este în siguranţă, a informat Ministerul Mediului de la Varşovia, adăugând că nu este nevoie să fie scoase gaze din rezerve iar livrările către consumatori nu vor fi întrerupte.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Grupul rus Gazprom a anunţat marţi că Polonia va fi nevoită să înceapă să facă plăţi în conformitate cu noua schemă, începând de marţi. Gazprom nu a dorit să comenteze cu privire la comunicatul celor de la PGNiG privind o posibilă oprire a livrărilor de gaze.

„Orice oprire a livrărilor reprezintă o încălcare a contractului”

Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. De asemenea, autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Contractul Poloniei cu Gazprom prevede livrare a 10,2 miliarde metri cubi de gaze pe an şi acoperă aproximativ 50% din consumul naţional.

PGNiG a precizat marţi că va lua măsuri pentru a restabili livrările de gaze potrivit contractului Yamal şi că orice oprire a livrărilor reprezintă o încălcare a contractului. Compania poloneză a adăugat că are dreptul de a solicita despăgubiri în cazul încălcării unui contract.

Anterior, Polonia a publicat marţi o listă cu 50 de oligarhi şi companii din Rusia, inclusiv Gazprom, care ar urma să fie vizaţi de sancţiuni în conformitate cu o lege adoptată la începutul acestei luni, astfel încât activele lor vor putea fi îngheţate. Legea poloneză este separată de sancţiunile impuse în comun de ţările UE.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...