Euronews: Strategia Suediei funcționează până la urmă?

Data actualizării: Data publicării:
steag Suedia
FOTO: Guliver/ Getty Images

Se știe că Suedia a avut o abordare total diferită de cea a vecinilor ei nordici în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus. Strategia Suediei le-a permis oamenilor să trăiască aproape normal. Magazinele și restaurantele au rămas deschise, la fel și multe dintre școli. 

Cu un bilanț de peste 5.700 de morți, rata de mortalitate din Suedia este acum cu 25% mai mare decât cea din Statele Unite, raportat la numărul populației.

Totuși, autoritățile insistă că numărul deceselor a scăzut considerabil în ultimele săptămâni, relatează Euronews. „Asistăm, de fapt, la un trend clar descrescător al numărului de pacienți din terapie intensivă și al numărului de decese, de la mijlocul lunii aprilie”, spune Anna Mia Ekström, profesor epidemiolog la Karolinksa Institute din Stockholm.

La începutul acestei luni,  numărul pacienților cu coroanvirus internați într-un spital din capitală a scăzut sub 100, pentru prima dată de la începutul lui martie. „Acum avem unul sau două decese pe zi și foarte puține persoane în terapie intensivă”, spune Jan Albert, profesor de boli infecțioase la Institutul Karolinska. „Stăm mult mai bine acum decât în aprilie”, a adăugat profesorul. 

Colega sa, Anna Mia Ekström, explică de ce: odată cu venirea vacanței de vară, mai puțini oameni merg la muncă și cu mijloacele de transport în comun, petrec mai mult timp afară, în aer liber, iar virusul are mai puține ocazii de a se răspândi. 

Este aproape Suedia de imunitatea de grup?

La acest moment nu se știe cât de aproape este Suedia de imunitatea de grup. Cercetătorii încă încearcă să determine dacă se poate căpăta imunitate după noul coronavirus și pentru cât timp.

Ekström spune că indicele de reproducere (R) a virusului, care măsoară media numărului de oameni infectați de o persoană bolnavă, a scăzut acum în Suedia la 0,6 - ceea ce înseamnă că transmiterea este în scădere. În același timp, numărul oamenilor cu anticorpi pentru noul coronavirus este în creștere. Datele publicate în iunie de agenția suedeză pentru sănătate publică au arătat că circa 10 la sută din populația Stockholmului - cea mai afectată regiune a țării - a dezvoltat anticorpi de COVID-19, o proporție mai mare decât în orice altă regiune a țării. 

Pe de altă parte, un studiu recent al Institutului Karolinska sugerează că persoanele care au fost testate negativ la anticorpi de coronavirus s-ar putea să aibă totuși o anumită imunitate prin celulele specifice T, care identifică și distrug celulele infectate. 

Totuși, dacă Suedia este pe cale de a obține o imunizare colectivă mai mare decât celelalte țări rămâne un mare semn de întrebare la acest moment, spune profesorul Jan Albert. Sunt încă multe necunoscute: nu se știe care este cantitatea de anticorpi pe care o dezvoltă corpul, ce alte tipuri de răspunsuri imune generează infecția, câți trebuie să se îmbolnăvească pentru a obține imunizare de grup. „Știm că am avut în Suedia mai multe cazuri decât, de exemplu, Norvegia, Danemarca sau Finlanda, vecinii noștri. Mult mai multe. Dar dacă asta înseamnă că suntem pe drumul către imunitatea de grup rămâne o mare necunoscută”, recunoaște profesorul Albert. 

Guvernul își investighează propriul răspuns la pandemie

Deocamdată, abordarea mai relaxată pe care a adoptat-o Suedia în combaterea pandemiei a atras atenția, dar și critici în întreaga lume.

Până una-alta, cântărește asupra ratei de popularitate a premierului suedez, Stefan Lofven. Acesta a anunțat că o comisie de investigație specială, condusă de un magistrat, va analiza răspunsul Suediei în criza pandemică. Comisia va evalua măsurile luate de guvern, de autoritățile locale și de autoritățile sanitare pentru a limita efectele răspândirii coronavirusului.

Investigația vine în urma presiunilor din partea opoziției, iar comisia își va prezenta raportul final în februarie 2022, înainte de următoarea rundă de alegeri generale. Un raport preliminar este așteptat, totuși, în noiembrie anul acesta.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri