Franța speră să încheie cât mai repede contractul de 1,2 miliarde de euro pentru corvetele României

Data actualizării: Data publicării:
corvete naval group
MApN a primit oferta finală din partea companiei franceze Naval Group. Foto: Naval Group

Ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat, joi, că discuţiile dintre cei doi parteneri industriali, respectiv constructorul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa, privind construcţia de corvete avansează şi şi-a exprimat speranţa că un acord va fi încheiat cât mai rapid, potrivit Agerpres.

„În ceea ce priveşte corvetele, este vorba de o discuţie între doi parteneri industriali. Eu sunt fericit că aceste discuţii au loc. Îmi pare bine că ele avansează, se află într-un stadiu bun şi mă bucur de calitatea relaţiilor noastre în domeniul maritim şi al securităţii maritime.

Sper ca toate aceste discuţii să reuşească cât mai rapid şi cele două întreprinderi implicate să facă eforturile necesare pentru a putea încheia cât mai rapid acest acord care va consolida mult relaţia bilaterală între România şi Franţa şi care va contribui, de asemenea, la o bună coordonare a forţelor noastre maritime în Marea Neagră”, a spus Jean-Yves Le Drian, în conferinţa comună cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

La finalul lunii trecute, Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a efectuat o vizită în România. Ea a arătat că Franţa susţine Armata Română inclusiv în procesul de modernizare, menţionând în acest sens dosarul corvetelor.

„Franţa şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor. Cooperarea noastră operaţională este foarte puternică, de asemenea. Avem o istorie lungă de angajamente comune.

Vom fi în curând desfăşuraţi alături, unii de ceilalţi, pentru a lupta împotriva terorismului, pentru că Parlamentul dumneavoastră a autorizat desfăşurarea unui contingent român în mijlocul Task Force europene Takuba. Este o mândrie pentru mine să ştiu că militarii noştri vor lupta împreună pe teren”, a precizat Florence Parly.

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a vorbit la acea dată despre proiectele de înzestrare, menţionând că speră să se găsească o soluţie rapidă pentru proiectul achiziţiei de corvete.

„Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat”, a subliniat Dîncu.

Un acord ar însemna că patru nave de război vor fi livrate de francezi României pentru 1,2 miliarde de euro. Firma din domeniul apărării Naval Group a câștigat în 2019 contractul pentru construcția a patru corvete navale Gowind precum și renovarea a două fregate în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, însă contractul nu a fost definitivat, din cauza provocărilor juridice.

După ce în iulie 2019 ministrul Apărării de la acea vreme, Gabriel Leş, a anunţat că asocierea dintre compania franceză şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru construcţia corvetelor multifuncţionale, grupul olandez Damen a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi, în paralel, a sesizat instanţele invocând multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncţională”.

Ministerul Apărării spune că cele două companii au termen până la sfârșitul lui februarie să decidă dacă vor merge mai departe cu acordul, adăugând că prețul nu este negociabil.

Marina română este cea mai puțin modernizată din Armată. Investițiile României în apărare au crescut în ultimii ani.

Citește și Franța se declară „pregătită” să trimită sute de militari în România: E vorba de a arăta că suntem dispuși să apărăm țările NATO

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri