Germania vrea o extindere rapidă a buncărelor din cauza unui posibil atac al Rusiei. Apelul unui înalt oficial: „Faceți provizii”

Data publicării:
Old air raid shelter in Frankfurt
Buncăr din Germania din Al Doilea Război Mondial. Foto: Profimedia

Germania elaborează planuri de extindere rapidă a rețelei sale de buncăre și adăposturi antibombă, a declarat cel mai înalt oficial guvernamental pentru protecția civilă, avertizând că statul trebuie să fie pregătit pentru un atac din partea Rusiei în următorii patru ani, potrivit The Guardian.

Ralph Tiesler, șeful Oficiului Federal pentru Protecție Civilă și Asistență în Caz de Dezastre (BBK), a declarat că cea mai mare economie a Europei trebuie să se trezească la realitatea conflictului și că, în starea actuală, Germania nu este pregătită în mod adecvat.

„Multă vreme, în Germania a existat o convingere larg răspândită că războiul nu era un scenariu pentru care trebuia să ne pregătim. Acest lucru s-a schimbat. Suntem îngrijorați de riscul unui război major de agresiune în Europa”, a declarat el pentru publicația Süddeutsche Zeitung.

Tiesler a cerut un efort național pentru a identifica și transforma tunelurile, stațiile de metrou, garajele subterane, parcările și subsolurile clădirilor publice în adăposturi de protecție pentru a „crea rapid spațiu pentru 1 milion de oameni”. El a declarat că agenția sa va prezenta un plan cuprinzător la sfârșitul acestei veri.

Oficialul a adăugat că țara se află într-o cursă contra cronometru și că a se baza pe construcția de noi buncăre este insuficient. Astfel de adăposturi ar necesita mult timp pentru planificare și construcție și ar fi foarte costisitoare, a explicat Tiesler. Prin urmare, structurile existente trebuie luate în considerare mai atent și mai imediat.

Invazia rusă din Ucraina a provocat temeri și în alte țări, în special în statele baltice, dar și în Polonia și Germania, că Moscova ar putea deschide noi fronturi în Europa.

Citește și:

Germania întocmește o listă de buncăre şi adăposturi pentru a fi folosite în caz de atac: „Toate clădirile sunt inventariate”

Ați supraviețui 72 de ore?” Cum își pregătesc Germania și țările nordice cetățenii pentru un posibil război

Din cele aproximativ 2.000 de buncăre și camere de protecție rămase din timpul Războiului Rece din Germania, doar aproximativ 580 sunt funcționale și majoritatea au nevoie de renovări de milioane de euro. Acestea ar adăposti aproximativ 480.000 de persoane. Prin comparație, BBK a declarat că Finlanda are 50.000 de camere de protecție, ceea ce reprezintă spațiu pentru 4,8 milioane de persoane, sau 85% din populația sa.

Tiesler a spus că trebuie depuse eforturi și pentru perfecționarea sistemelor informatice, cum ar fi aplicațiile și indicatoarele rutiere, pentru a permite publicului să știe exact unde să găsească adăpost, precum și pentru modernizarea sirenelor de avertizare. Aplicațiile de avertizare existente trebuie, de asemenea, să fie mai bine protejate de hackeri, a spus oficialul.

El a îndemnat guvernul condus de Friedrich Merz să asigure finanțarea pentru a pune în aplicare planurile agenției sale. Acesta a fost de acord că planurile sunt necesare, dar încă nu a acordat în mod oficial fondurile.

Este de așteptat ca banii să fie puși la dispoziție din miliardele de euro eliberate după ce parlamentul a suspendat frâna de îndatorare a Germaniei în martie, permițând cheltuieli mari în domeniul militar, al infrastructurii vitale – cum ar fi podurile și drumurile care permit transportul tancurilor și proviziilor – și al apărării civile.

Serviciile de informații și structurile de securitate cibernetică, care au nevoie vitală de investiții, concurează, de asemenea, pentru fonduri.

Tiesler a estimat că ar fi nevoie de cel puțin 10 miliarde de euro în următorii patru ani pentru a acoperi nevoile de apărare civilă și de cel puțin 30 de miliarde de euro în următorul deceniu.

De asemenea, el a cerut înființarea unui serviciu de protecție civilă obligatoriu sau voluntar și a îndemnat cetățenii să contribuie la creșterea rezistenței țării prin aprovizionarea cu provizii de urgență în caz de penurie de energie electrică și apă. „Apelul nostru este: acumulați suficiente provizii pentru 10 zile, dacă este posibil”, a declarat el pentru publicația citată, repetând apeluri similare din partea altor guverne europene.

„Dar chiar și o rezervă pentru cel puțin 72 de ore ar fi foarte utilă”, a adăugat Tiesler. „Acest lucru poate fi folosit pentru a acoperi întreruperile minore din viața de zi cu zi.”

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
Digi FM
Un bărbat de 28 de ani a murit la câteva minute după ce a aflat de decesul mamei sale. Cum s-au derulat...
Pro FM
Verdict în procesul lui Diddy. Sean Combs scapă de cele mai grave acuzații, nu și de închisoare
Film Now
Brad Pitt, de la curse direct în bucătărie. Actorul a fost protagonistul unui show culinar neașteptat la...
Adevarul
Un pensionar și-a construit o piscină în curte și este deschisă publicului pentru o taxă modică: „Nu a...
Newsweek
OFICIAL 2.000.000 de pensionari care au pensie mai mare de 3.000 lei vor plăti CASS. Ce bani pierd?
Digi FM
Dan Negru, amintiri cu Mihai Leu: "E bună moartea când nu-ți pare rău că ai trăit. Ții minte când am filmat o...
Digi World
Ce se întâmplă în creier când dormim? Funcțiile ascunse ale viselor. Ce spun cele mai noi cercetări despre...
Digi Animal World
Piton uriaș, surprins când înghite o antilopă adultă întreagă, ca pe o zmeură. Imaginile sunt virale
Film Now
Cele mai noi imagini cu frumoasa Margot Robbie. Împlinește 35 de ani, e mama unui băiețel și are o companie...
UTV
Dua Lipa și Callum Turner, scene pasionale în vacanță. Cuplul a fost surprins în largul mării, pe Coasta...