Klaus Iohannis: Liderii UE vor avea o discuție complicată pe bugetul UE. Eu voi pleda pentru păstrarea banilor alocați

Data actualizării: Data publicării:
Președintele României, Klaus Iohannis.
Președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis spune că liderii europeni trebuie să rediscute bugetul multianual al Uniunii Europene şi că el va pleda pentru păstrarea banilor deja alocaţi. El a mai spus joi, înainte de Consiliul European, că liderii statelor membre vor mai discutat despre situația din Ucraina și cea din Orientul Mijlociu și despre problema migraţiei.

„Voi exprima clar nevoia de solidaritate cu Ucraina, nevoia de sprijin pentru Ucraina şi foarte mult nevoia de atenţie pentru Ucraina, fiindcă în ultima vreme am observat cu toţii, atenţia este îndreptată mai mult spre Orientul Mijlociu unde Israelul a fost atacat. Noi trebuie să fim foarte aplicaţi şi să înţelegem că Ucraina este lângă noi este o ţară care va deveni parte din Uniunea Europeană şi trebuie să continuăm cu foarte multă hotărâre sprijinul pentru Ucraina”, a spus Klaus Iohannis.

Pe agenda UE este de asemenea situația din Orientul Mijlociu, după atacul Hamas asupra Israelului.

„Aici lucrurile au devenit foarte complicate, după atacul terorist pe scară largă, a început o etapă în care din păcate în plan umanitar s-a putut rezolva foarte puţin. Sunt în continuare şi cetăţeni de-ai noştri blocaţi în Gaza, lucrurile devin din ce în ce mai complicate acolo şi este o situaţie care clar necesită o discuţie aprofundată în Consiliu”, a spus Iohannis.

„Tema probabil cea mai complicată, cum toată lumea poate să-şi imagineze, este cea legată de bani. Trebuie să rediscutăm bugetul multianual al Uniunii Europene. De când a fost aprobat acest buget, lumea s-a schimbat, au apărut crize peste crize peste crize, avem cele două războaie în Ucraina şi în Israel, avem nevoie de bani în plus, atât de simplu este şi nu cred că cineva poate să exprime această realitate altfel, lucru constatat de Comisie de mai multă vreme. Este însă complicat”, a spus preşedintele.

„Dacă se realocă bani, atunci proiectele în vigoare riscă să nu mai primească finanţare. Aşa ceva pentru mine este inacceptabil, deci eu voi pleda clar pentru păstrarea banilor care au fost alocaţi pe coeziune, pe convergenţă, pe agricultură şi alte proiecte care sunt vitale pentru noi, însă e nevoie de soluţii pentru finanţări suplimentare de care avem foarte mare nevoie acum. Deci o discuţie pe Cadrul financiar multianual va avea loc şi va fi foarte complicată” a spus Iohannis.

Va fi discutată, de asemenea, problema migrației.

„Ne vom concentra mai degrabă pe aspectul extern al migraţiei şi nu pe mişcările din interiorul Uniunii. După părerea mea răspunsul aici este clar, graniţa exterioară a Uniunii Europene trebuie consolidată, lucru pe care noi în România le-am făcut de mult. Deci graniţa noastră este graniţă externă a Uniunii şi o protejăm foarte bine. Cum va decurge discuţia pe migraţie vom vedea, fiindcă, în final, ştiţi foarte bine că, prin grija unui stat membru, discuţia pe migraţie a fost legată de discuţia pe Schengen, din nefericire, fiindcă temele sunt principial diferite”, a explicat Iohannis.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita