Newsweek: Europarlamentar francez, susținător AUR, anchetat pentru legături cu Rusia. Thierry Mariani a fost la congresul lui Simion

Data publicării:
Thierry Mariani vorbind la telefon
Thierry Mariani are legături de prietenie cu partidul lui George Simion. Foto: Profimedia

Un europarlamentar francez, susținător al partidului AUR, este anchetat pentru presupuse legături cu Rusia, scrie Newsweek. Thierry Mariani este membru al Parlamentului European, din 2019, din partidul „Rassemblement National” (Adunarea Națională), care a fost condus de Marine Le Pen în perioada 2011-2021. Europarlamentarul a venit anul trecut în România să-l susțină pe George Simion la lansarea candidaților pentru Parlamentul European.

În Parlamentul European, Thierry Mariani este membru obișnuit al comisiilor pentru industrie, cercetare și energie, pentru afaceri externe și al subcomisiei pentru drepturile omului, potrivit Newsweek. De asemenea, el este fondatorul și președintele mișcării politice „La Droite Populaire”, care a fost asociată cu „Rassemblement National” după 2019, fără a se fi alăturat oficial acesteia.

În 2021, Parchetul francez a lansat o anchetă privind presupuse acte de corupție și trafic de influență săvârșite de Thierry Mariani prin intermediul „Association Dialogue Franco Russe”. Potrivit unor surse apropiate anchetei, Rusia ar fi plătit de mai multe ori deplasările lui Thierry Mariani.

Presa internațională citează adesea declarațiile pro-ruse ale lui Mariani, alături de prezentarea unei serii de acțiuni întreprinse de acesta pentru a-și arăta sprijinul pentru Kremlin. Thierry Mariani a Crimeea de mai multe ori, inclusiv în calitate de observator la alegerile sau referendumurile organizate acolo, în ciuda criticilor constante din partea oficialilor ucraineni și europeni.

De asemenea, a participat în calitate de observator la alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei, fiind caracterizat de presa occidentală drept un „fals observator”, a cărui prezență a fost utilă doar pentru a oferi un anumit nivel de legitimitate alegerilor la nivel internațional.

În 2022 a votat împotriva unei rezoluții dezbătute în Parlamentul European, care urmărea să declare Rusia „sponsor al terorismului” ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.

În 2023, declara că negocierile dintre Rusia și UE privind livrările de gaze naturale vor începe „în câteva luni",” adăugând că UE „fie se teme să nu supere Washingtonul, fie este șantajată de Kiev”.

„Prietenii” și „patrioții” de la AUR

În perioada 22-23 iulie 2023, Thierry Mariani s-a aflat la București, unde a participat la cea de-a doua ediție a Forumului organizat de AUR și Institutul Conservator „Mihai Eminescu”, intitulat „Supremația constituțiilor naționale asupra birocrației europene”.

Thierry Mariani i-a descris pe cei de la AUR drept „prieteni” și „patrioți” alături de care el și formațiunea sa politică luptă împotriva „birocrației de la Bruxelles” și „pot schimba Europa”.

În acest context, Thierry Mariani a susținut anunțarea candidaților AUR pentru alegerile europarlamentare, afirmând că evenimentul s-a desfășurat într-o „atmosferă impresionantă” și a precizat că, deși campania electorală nu a început, sondajele de opinie plasează AUR într-un procent mai mare de 25%.

Cotește articolul integral pe Newsweek.

Thierry-Mariani-du-Rassemblement-national-parle
Europarlamentarul Thierry Mariani vorbind la congresul organizat de AUR anul trecut la Palatul Parlamentului. În primul rând (centru), George Simion ascultă declarațiile lui Mariani. Sursă foto: breizh-info.com

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri