PentagonLeaks: Forțe speciale occidentale ar opera pe teritoriul Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
militari britanici inarmati, pe un camp
Un document clasificat al Pentagonului scurs în social media arată că Marea Britanie se numără printre cele câteva țări ale căror forțe speciale operează în Ucraina. Foto: Profimedia

Prezența forțelor speciale occidentale în Ucraina a făcut obiectul unor speculații încă din urmă cu mai bine de un an. Dar implicarea la acest nivel nu a fost niciodată confirmată, până acum, relatează BBC.

Departamentul american al Apărării încă se confruntă cu consecințele uneia dintre cele mai mari scurgeri de materiale clasificate din ultimii ani, cea mai mare parte fiind legată de războiul din Ucraina.

Documentele, unele marcate „top secret”, descriu o imagine detaliată a războiului, inclusiv detalii extrem de sensibile despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară împotriva forțelor ruse.

Un document însă a atras atenția în mod deosebit.

Acesta arată că Marea Britanie se numără printre cele câteva țări ale căror forțe speciale operează în Ucraina. Potrivit documentului, din 23 martie, Regatul Unit are cel mai mare contingent (50), urmat de Letonia (17), Franța (15), SUA (14) și Țările de Jos (1).

În document nu se precizează unde sunt amplasate forțele, sau ce misiune au acolo.

Numărul de personal poate că pare mic și, fără îndoială, va fluctua. Dar forțele speciale sunt prin natura lor extrem de eficiente. Prezența lor în Ucraina va fi probabil comentată intens de Moscova, care a susținut în ultimele luni că nu se confruntă doar cu Ucraina, ci și cu NATO.

În conformitate cu politica sa standard în astfel de chestiuni, Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a comentat informația, dar într-un tweet de marți a transmis că scurgerea de presupuse informații clasificate a demonstrat un „nivel grav de inexactitate”.

„Cititorii ar trebui să fie prudenți în privința unor informații care au potențialul de a dezinforma”, se arată în comunicat.

Instituția nu a explicat și nu a sugerat la ce documente se referea. Cu toate acestea, oficiali din Pentagon au fost citați spunând că documentele scurse sunt reale.

Un document care detalia numărul victimelor suferite în Ucraina de ambele părți, părea însă falsificat.

Forțele speciale ale Regatului Unit sunt formate din mai multe unități militare de elită cu domenii distincte de expertiză și sunt considerate a fi printre cele mai capabile din lume.

Guvernul britanic are o politică de a nu comenta niciodată misiunile forțelor sale speciale, spre deosebire de alte țări, printre care și SUA.

Marea Britanie a sprijinit puternic Ucraina, fiind al doilea cel mai mare donator, după SUA, de ajutor militar pentru Kiev.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri