POLONIA. A început goana după chihlimbar

Data publicării:
30112012 20chihlimbar-36060

Primele furtuni din noiembrie scot la iveală o bogăţie a Poloniei, chihlimbarul, preţuit încă din Antichitate. Unii dintre cei care vin să culeagă aşa-numitul aur baltic au o experienţă de peste 40 de ani.

„E o captură bună pentru azi! Pe asta o vând cu 80 de zloţi şi pe acestea cu vreo 50 bucata, iar pe asta mare cu cel puţin 150. Dacă găseşti bucăţi de câte 200 - 300 de grame, sunt deja câteva mii de zloţi într-o singură zi”, spune Wlodek Janowski, căutător de chihlimbar.

Gdansk este capitala mondială a chihlimbarului, iar cererea pentru preţioasa marfă este deosebit de mare. Ceea ce strâng sutele de culegătorii acoperă doar o mică parte din necesar. Cea mai mare parte a chihlimbarului prelucrat în ateliere provine din enclava rusă Kaliningrad.

„Sub comunism, în ţările foste sovietice s-a pierdut de tot tradiţia prelucrării chihlimbarului, însă şi atunci, în Polonia, atelierele au fost păstrate. Chiar dacă accesul la materia primă era limitat, meşteşugarii au putut să-şi dezvolte deprinderile şi tradiţiile”, susține Mariusz Gliwinski, proprietarul galeriei Amber Moda .

În oraş, Lucjan Myrta este ştiut drept regele chihlimbarului. Până acum, el a transformat în bijuterii peste 300 de tone din aşa-numitul aur baltic. Piesa lui de bază este un scrin împodobit cu teme biblice, înalt de trei metri şi cântărind vreo opt tone. I-au trebuit 12 ani să-l termine.

Nici un alt material nu are aşa o bogăţie de tonuri şi culori. Chihlimbarul are peste 300 de varietăţi. Chihlimbarul este eroul muncii mele. El decide ce voi face, îmi inspiră ideile şi proiectele pe care le creez”, spune Lucjan Myrta, artist în prelucrarea chihlimbarului.

Colecţia de opere din chihlimbar făurite de Myrta a fost admirată la Cracovia. Urmează Rusia, şi apoi Arabia Saudită şi Franţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri