Țările UE cer o amânare de 10 ani pentru a reduce poluarea aerului. România, printre statele cu cele mai multe nereguli

Data publicării:
trafic intens și poluare la Berlin
UE introduce ținte mult mai drastice pentru reducerea poluării aerului, care a provocat 253.000 de decese premature în tot blocul comunitar în 2021. Foto: Profimedia Images

Țările UE insistă asupra unei amânări de 10 ani pentru atingerea noilor ținte de reducere a poluării aerului impuse de Bruxelles, scrie Politico. România este una dintre țările europene care se confruntă cu cele mai multe cazuri de infringement pentru nereguli privind implementarea măsurilor de îmbunătățire a calității aerului.

Pentru a se ține de promisiunea de a atinge un nivel net de poluare zero până în 2050, UE introduce ținte mult mai drastice pentru reducerea poluării aerului, care a provocat 253.000 de decese premature în tot blocul comunitar în 2021.

Dar statele membre UE insistă că ar mai avea nevoie de o extindere a termenului limită de până la 10 ani pentru a atinge aceste obiective.

De cealaltă parte, Parlamentul European susține că țările din UE trebuie să își intensifice eforturile de a reduce nivelul de poluare din aer și nu să le încetinească.

Comisia Europeană are deja deschise 59 de cazuri de încălcare a regulilor împotriva țărilor UE care nu și-au atins țintele de reducere a poluării aerului, iar statele care au încălcat cel mai mult aceste restricții sunt România, Polonia, Italia și Portugalia. Singurele trei țări care au scăpat de procedurile de infringement în privința calității aerului sunt Olanda, Slovacia și Estonia.

Organizația de mediu ClientEarth are 53 de cazuri în desfășurare prin care cere reducerea poluării aerului și care se judecă în tribunalele din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Ungaria, Polonia și Bulgaria.

Inițiativa Parlamentului European, calificată de statele membre drept „nerealistă” și „inacceptabilă”

Dacă țările UE vor obține amânarea de 10 ani la negocierile ce vor avea loc pe 20 februarie, ele vor fi obligate să implementeze măsurile de îmbunătățire a calității aerului până în 2040, în loc de 2030, cum li se cere acum.

Statele UE susțin că inițiativa Parlamentului European de a avea aceleași limite ale poluării aerului ca cele indicate de Organizația Mondială a Sănătății până în 2035 este „nerealistă” și „inacceptabilă”.

Țările UE au cerut inițial ca amânarea să se aplice pentru statele în care un procent mare al populației are venituri mici și unde PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic decât media UE, dar Parlamentul European a respins cererea.

Pentru a ajunge la un compromis, președinția Consiliului Uniunii Europene deținută de Belgia a venit cu o altă idee, potrivit unui document analizat de Politico.

O țară ar trebui să primească o derogare dacă poate dovedi că reducerea poluării aerului „poate fi făcută doar prin înlocuirea unei fracțiunii considerabile a sistemelor de încălzire a locuințelor existente” sau când „previziunile arată că valorile limită nu pot fi atinse până la termenul limită”, în ciuda luarea măsurilor adecvate.

În același timp, cercetătorii și organizațiile de mediu avertizează că orice amânare a acțiunii de a lupta contra poluării va rezulta în și mai multe decese premature.

„Acesta nu poate fi mesajul pe care UE îl trimite oamenilor chiar înainte de alegerile UE”, a spus Sophie Perround, coordonator al politicii UE din partea Alianței pentru Sănătate și Mediu.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...