UE își alimentează centralele electrice cu mai puțini combustibili fosili. România doboară recordul la energie regenerabilă

Data publicării:
panouri solare pentru apă caldă pe un bloc la Sibiu
Cele 27 de state membre au ars cu 17% mai puțin combustibil fosili pentru a produce energie electrică între ianuarie și iunie 2023, față de aceeași perioadă a anului anterior. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a ars mai puțini combustibili fosili pentru a produce electricitate în prima jumătate a anului. Mai multe țări au doborât recorduri pentru cota de energie care provine din surse regenerabile, cu Grecia și România care au trecut pentru prima dată de 50%, arată un studiu citat de The Guardian.

Cele 27 de state membre au ars cu 17% mai puțin combustibil fosili pentru a produce energie electrică între ianuarie și iunie 2023, față de aceeași perioadă a anului anterior, a constatat un studiu al grupului pentru energie curată Ember. UE a produs 410 TWh de energie electrică din surse care eliberează gaze pentru încălzirea planetei, despre care analiştii spun că este cel mai scăzut nivel din 2015, acesta fiind primul an pentru care sunt disponibile date lunare, şi „foarte probabil” din 2000 încoace.

„Ne bucurăm să vedem scăderea combustibililor fosili, dar pe termen lung nu va fi sustenabil să ne bazăm pe scăderea cererii de energie electrică pentru a face acest lucru”, a declarat Matt Ewen, analist de date la Ember și autor al raportului. „Trebuie să înlocuim cu ceva această energie în loc să ne așteptăm să dispară și să nu fie folosită.”

Pentru a încerca să oprească încălzirea planetei, UE a promis că va reduce poluarea cu gaze cu efect de seră cu 65% față de nivelul din 1990 până la sfârșitul deceniului și că va atinge emisii nete zero până în 2045. Pentru a ajunge acolo, va trebui probabil să folosească mai puțină energie, dar mai multă electricitate decât în prezent, deoarece mai mulți oameni încălzesc casele și conduc mașini electrice, în loc de a folosi combustibili fosili.

Raportul a constatat că generarea bazată pe combustibili fosili în prima jumătate a anului 2023 a scăzut cu peste 20% în 11 țări UE și cu peste 30% în cinci dintre ele. Paisprezece țări au înregistrat cea mai scăzută rată totală de fosili înregistrată pentru perioada respectivă. În șapte țări, Austria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Italia, Polonia și Slovenia, arderea combustibililor fosili a atins cel mai scăzut nivel din acest secol.

Descoperirile susțin analiza din iunie de la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), o organizație de cercetare nonprofit, care a arătat „o trecere clară de la generarea de energie pe bază de combustibili fosili în UE”.

Dar, chiar dacă prețurile mari la energie au redus cererea, „dependența UE de combustibilii fosili persistă”, a spus Petras Katinas, analist energetic la CREA și coautor al raportului.

El a declarat: „Această dependență se extinde și la surse externe. Având în vedere că o parte semnificativă a nevoilor UE de combustibili fosili sunt satisfăcute prin importuri din țări terțe, există o vulnerabilitate. Chiar și o întrerupere minoră în lanțul de aprovizionare ar putea duce la creșterea prețurilor și la posibile lipsuri de energie.”

Raportul Ember a constatat că creșterea energiei solare a continuat în prima jumătate a anului, producând cu 13% mai multă energie electrică decât a făcut-o în aceeași perioadă din 2022. Generarea eoliană a crescut cu 5%, în timp ce energia hidroelectrică a crescut cu 11% după un deficit din cauza secetei generalizate de anul trecut. Energia nucleară a scăzut cu 4%, dar urmează să crească în cursul anului.

Mai multe țări au doborât recorduri pentru cota de energie care provenea din surse regenerabile, arată raportul. Grecia și România au trecut pentru prima dată de 50%, iar Danemarca și Portugalia au depășit 75%.

După ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, prețurile gazelor au crescut și UE a introdus măsuri de urgență pentru a reduce cererea. De asemenea, cu o iarnă neașteptat de blândă, cererea de energie electrică a scăzut cu 5% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu 2022.

Raportul Ember a constatat că o parte din scăderea cererii s-a datorat unor schimbări, cum ar fi utilizarea mai eficientă a energiei, dar o mare parte a schimbării nu a fost „durabilă sau de dorit”.

Raportul a cerut guvernelor să construiască mai repede turbine eoliene și panouri solare. De asemenea, a mai spus că ar trebui să extindă „urgent” rețeaua de electricitate, să construiască mai multe baterii pentru a stoca electricitate și să simplifice procesul de obținere a autorizațiilor pentru infrastructura de energie curată.

„Nu ar trebui să fim mulțumiți cu privire la iarna care urmează”, a spus Ewen. „Trebuie să continui să forțezi lucrurile.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri