Ungaria dă vina pe UE pentru decizia de a elibera din închisori sute de traficanţi de migranți

Data actualizării: Data publicării:
3 migranti pe sosea in grecia
Grecia este una din principalele rute de intrare a migranților în Uniunea Europeană. Foto: Profimedia

Guvernul ungar a „trebuit” să ia decizia de a expulza din Ungaria traficanţi de migranți condamnaţi, deoarece „Bruxellesul refuză să contribuie la costurile cu controlul frontierelor, în schimb amendează Ungaria dacă închisorile sunt suprapopulate”, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul de Interne Bence Retvari. Austria a reacționat puternic luni, după ce guvernul de la Budapesta a decis prin decret eliberarea și expulzarea a sute de traficanţi de migranţi din închisorile ungare.

Oficialul maghiar susține că Uniunea Europeană datorează Ungariei peste 1,5 miliarde de euro în schimbul apărării frontierelor externe ale blocului și că UE a rambursat doar 1% din „acest total incredibil de mare”.

„Oprim migranţi ilegali la graniţa noastră de sud şi arestăm şi ţinem în închisoare traficanţi de persoane”, iar UE nu contribuie la cheltuielile închisorilor ungare, „ci se aşteaptă ca noi să-i ţinem pe traficanţii de persoane străini pe cheltuiala contribuabililor unguri”, a punctat responsabilul ungar, potrivit MTI, preluată de Agerpres.

Circa 2.000 de traficanţi de persoane au fost condamnaţi până acum în Ungaria, contribuind la suprapopularea închisorilor, a menţionat Retvari, amintind că Ungaria a fost vizată de proceduri de sancţionare europene din cauza „condiţiilor inumane din închisori”.

Secretarul de stat a mai explicat că, pentru ţinerea în închisoare a unei persoane condamnate, costul este 5 milioane de forinţi (13.300 de euro) pe an şi că decizia de a expulza 808 persoane condamnate, în majoritate cetăţeni din state vecine, a vizat „scutirea contribuabililor unguri de la plata costurilor rămânerii lor în închisori din Ungaria”.

Luni, Austria l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Viena, după publicarea de către Budapesta a decretului ce prevede eliberarea a sute de traficanţi de migranţi în vederea expulzării lor. Alertată de un reportaj recent al televiziunii ungare cu privire la presupusa eliberare a traficanţilor, Austria a înăsprit în weekend controalele la frontieră.

„Aşteptăm explicaţii de la Ungaria (...) şi, prin urmare, l-am convocat în această după-amiază pe ambasador pentru o discuţie urgentă”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe într-o declaraţie.

„Ca ţară vecină, această decizie a Ungariei are repercusiuni directe asupra securităţii noastre”, a adăugat ministerul, declarându-se „extrem de îngrijorat”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri