Vaccinarea obligatorie în Austria, sub semnul întrebării din cauza variantei Omicron (expert constituțional)

Data publicării:
Harta Europei încercuită de vaccinuri
Situația discuțiilor despre introducerea vaccinării obligatorii în Europa diferă de la țară la țară. În timp ce Austria va introduce vaccinarea obligatorie pentru toată populația din februarie 2022, în alte state ca Bulgaria, nu există măsuri de vaccinare obligatorie pentru nicio categorie a populației. Foto: Profimedia Images

Planul Austriei de a face vaccinarea anti-COVID obligatorie de la 1 februarie este pereclitat din cauza variantei Omicron foarte contagioase, declară un avocat specializat în drept constituțional.

Omicron a dovedit că poate ocoli sistemul imunitar, ceea ce face ca infecţiile în rândul persoanelor vaccinate să devină tot mai obişnuite, notează joi agenţia germană de presă DPA, preluată de Agerpres.

Deşi simptomele tind să fie adesea mult mai uşoare printre vaccinaţi, există îngrijorări că numărul mare de persoane care ar putea să se infecteze şi să fie trimise la spital ar pune sub tensiune sistemul de sănătate.

Prin urmare, noua tulpină a schimbat situaţia pandemică de când în Austria a început să se discute anul trecut despre vaccinarea obligatorie, a declarat avocatul specializat în drept constituţional Heinz Mayer.

Planul de vaccinare este destinat în mare parte să protejeze spitalele de suprasolicitare.

„Cu Omicron, cărţile au fost amestecate din nou”, a notat Mayer.

„Dacă vaccinarea nu protejează suficient sistemul de sănătate, atunci vaccinarea obligatorie nu poate fi permisă”, a declarat Mayer.

Guvernul austriac doreşte să se folosească de această exigenţă pentru a face ca un 1 milion de locuitori fără protecţie să se vaccineze. Amenzi substanţiale de până la 3.600 de euro (4.000 de dolari) sunt prevăzute pentru cei care nu se conformează.

Cu excepţia Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ), de extremă dreaptă, toate partidele parlamentare au aprobat planul.

Aproximativ 70% dintre austrieci sunt în prezent consideraţi pe deplin vaccinaţi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri