Un fost premier al Macedoniei de Nord, care și-a găsit refugiu în Ungaria, s-a ales cu o a patra condamnare în țara sa

Data publicării:
nikola gruevski
Fostul premier al Macedoniei de Nord, Nikola Gruevski, părăsește, în 2019, clădirea tribunalului din Budapesta care a refuzat extrădarea sa Foto: Profimedia Images

Fostul premier al Macedoniei de Nord Nikola Gruevski a primit vineri o nouă condamnare, cu 9 ani de închisoare, într-un dosar de abuz de putere. Sentința pronunțată vineri este deja a patra sa condamnare, dar a fost pronunțată în lipsă, pentru că fostul premier naționalist a fugit în Ungaria în urmă cu mai bine de trei ani de zile, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Nicola Gruevski a condus mica ţară din Balcani cu o mână de fier vreme de un deceniu, până la înlăturarea sa de la putere, în 2015, în urma unui scandal uriaș legat de interceptări ilegale.

Telefoanele mai multor oameni de afaceri, jurnaliști și politicieni ar fi fost interceptate la ordinul fostului prim-ministru Nikola Gruevski. Opoziția l-a acuzat că a autorizat ascultarea ilegală a telefoanelor a nu mai puțin de 20.000 de persoane.

Nikola Gruevski este un apropiat al premierului ungar Viktor Orban și s-a refugiat în Ungaria din noiembrie 2018, după o primă condamnare la doi ani de detenţie, pronunțată pentru că a utilizat în scopuri personale un Mercedes de 600.000 de euro achiziţionat din fonduri publice.

A ordonat demolarea unui complex rezidențial din răzbunare politică

De data aceasta, fostul premier de 51 de ani a fost judecat pentru că a ordonat demolarea unui complex rezidenţial şi de afaceri care valora mai multe milioane de euro, la Skopje, din răzbunare politică. Potrivit acuzaţiei, complexul aparţinea liderului unui mic partid care tocmai părăsise guvernul său.

Alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea în acest dosar - un fost ministru al transporturilor, un fost primar al Skopje şi un responsabil municipal - pentru că au declarat în mod fals construcţia drept ilegală şi au facilitat demolarea ei cu exploziv.

Condamnaţii, care afirmă că demolarea era justificată pentru că acel complex nu fusese construit în conformitate cu regulile, trebuie să plătească împreună 11 milioane de euro daune.

Nikola Gruevski, sancționat de Trezoreria SUA pentru corupție

În aprilie, fostul premier al Macedoniei de Nord fusese condamnat la şapte ani de detenţie pentru că a deturnat în folosul propriu 1,3 milioane de euro din cotizaţiile şi donaţiile primite de partidul său.

În 2020, fostul lider al partidului de dreapta VMRO-DPMNE a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare într-un dosar pentru incitare la violenţă.

Toate aceste urmăriri penale au decurs din interceptările ilegale orchestrate de Nikola Gruevski. În 2015, social-democrații, pe atunci în opoziție, au facilitat scurgerea acestor informații în presă, ceea ce a permis dezvăluirea unui vast sistem de abuzuri de putere şi de corupţie pus în funcţiune de autorităţi.

Recent, Trezoreria americană a impus sancţiuni împotriva lui Nikola Gruevski, pentru „corupţie”.

Autorităţile Macedoniei de Nord au cerut în zadar Ungariei să-l extrădeze pe Nikola Gruevski, care a afirmat că a fugit din ţară după ce a fost ameninţat că va fi ucis dacă va ajunge la închisoare.

El este anchetat și în alte dosare, inclusiv în legătură cu un atac lansat în 2017 împotriva Parlamentului de către manifestanţi naţionalişti.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...