Un libanez acuzat de SUA că transferă fonduri de „zeci de milioane de dolari” pentru Hamas a fost asasinat

Data publicării:
mohammed sarur
Mohammed Sarur era acuzat de SUA că facilita transferul a "zeci de milioane de dolari” pentru acțiuni teroriste. Sursă foto: X

Un libanez care făcea obiectul unor sancţiuni din partea SUA, care l-au acuzat că intermediază transferuri de bani din Iran spre gruparea islamistă palestiniană Hamas, a fost asasinat în apropiere de Beirut, a dezvăluit miercuri o sursă de securitate pentru AFP, potrivit Agerpres.

Corpul lui Mohammad Sarur a fost găsit marţi într-o vilă din Beit Mery, o localitate de lângă Beirut, atins de cel puţin cinci gloanţe, a precizat sursa citată, adăugând că autorii crimei nu s-au atins de banii care se aflau asupra victimei.

După anunţarea morţii sale miercuri, familia lui a declarat într-o conferinţă de presă în localitatea sa, Laboue, că pierduse orice contact cu el din 3 aprilie.

Sursa de securitate a precizat că el lucra pentru instituţii financiare ale puternicului Hezbollah proiranian, aliat cu Hamas.

„Responsabil de transferul a zeci de milioane de dolari”

În august 2019, Trezoreria americană anunţase sancţiuni împotriva mai multor persoane, între care şi Sarur, acuzate că facilitează transferul a „zeci de milioane de dolari din partea forţei Al-Quds prin Hezbollah, din Liban, către Hamas cu scopul ca acesta din urmă să desfăşoare atacuri teroriste dinspre Fâşia Gaza”.

Forţa Al-Quds din cadrul Gardienilor revoluţiei iranieni, armata ideologică a regimului, este unitatea de elită însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului.

Trezoreria precizase că Sarur în special era „responsabil de transferul a zeci de milioane de dolari între Gardienii revoluţiei din Iran şi Brigăzile Ezzeddine al-Qassam”, braţul armat al Hamas.

Sarur a „fost identificat ca fiind însărcinat cu toate transferurile financiare între corpul Al-Quds şi brigăzile Qassam”, indicase Trezoreria americană, precizând că el lucra într-o bancă a Hezbollah, de asemenea sancţionată, Bayt al-Mal.

Familia denunţă o crimă „planificată”

Miercuri, în cursul conferinţei de presă care s-a ţinut în prezenţa a doi deputaţi din Hezbollah, familia lui Sarur a denunţat o crimă „planificată”, avertizând împotriva oricărei tratări a cazului ca fiind o „întâmplare nefericită” şi a cerut autorităţilor libaneze să efectueze o anchetă.

La începutul lunii martie, o reprezentantă a Trezoreriei americane s-a deplasat la Beirut şi a cerut responsabililor libanezi să împiedice transferurile de fonduri către Hamas care pleacă din Liban, potrivit media.

Jesse Baker, secretar adjunct al Trezoreriei SUA pentru Asia şi Orientul Mijlociu în cadrul Biroului de luptă împotriva finanţării terorismului şi a crimelor financiare, a avut o întrevedere cu oficiali politici şi financiari libanezi.

Din a doua zi a războiului îmtre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza în 7 octombrie, schimburi de tiruri au loc între armata israeliană şi Hezbollahul libanez şi aliaţii săi, care afirmă că susţin gruparea islamistă palestiniană.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri