Un sud-african alb adus în SUA ca refugiat de Administraţia Trump are un istoric de postări antisemite

Data publicării:
Primul grup de sud-africani albi sosiți ca refugiați în SUA. Foto: Profimedia Images
Primul grup de sud-africani albi sosiți ca refugiați în SUA. Foto: Profimedia Images

Unul dintre afrikanerii albi aduşi în SUA ca refugiaţi de către Administraţia Trump în această săptămână are un istoric de postări antisemite pe reţelele de socializare, în ciuda faptului că presupusul antisemitism este folosit de Casa Albă ca justificare pentru deportarea protestatarilor propalestinieni, relatează The Guardian, preluată de News.ro.

Charl Kleinhaus a postat pe X în 2023 că „evreii nu sunt de încredere şi sunt un grup periculos.” Într-o altă postare din toamna trecută, el a distribuit un videoclip naţionalist, de dreapta, pe YouTube (între timp eliminat), intitulat: „‘Vom împuşca imigranţii ILEGALI!’ – Soluţia Poloniei pentru imigranţii islamici ilegali”, însoţit de emoji-uri cu aplauze.

Mai multe dintre postările lui Kleinhaus promovează şi teoria conspiraţiei conform căreia albii din Africa de Sud sunt persecutaţi în mod special.

Kleinhaus a confirmat pentru mai multe instituţii media, inclusiv The Bulwark şi New York Times, că este proprietarul contului ce conţinea postările antisemite şi rasiste, deşi a insistat pentru Times că nu este antisemit şi a pretins că una dintre postări a fost scrisă „din greşeală”, în timp ce lua medicamente.

Campania lansată de Administrația Trump

Administraţia Trump a desfăşurat în ultimele luni o campanie sistematică de arestare şi încercare de deportare a activiştilor propalestinieni, susţinând că aceştia promovează antisemitismul. Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a anunţat luna trecută că va începe să verifice activitatea de pe reţelele sociale a imigranţilor pentru semnale de antisemitism, folosind această informaţie „ca motiv pentru respingerea cererilor de imigrare.”

Totuşi, Kleinhaus a primit recent statut de refugiat din partea Guvernului SUA, alături de alţi 58 de sud-africani albi, şi a aterizat săptămâna aceasta pe aeroportul internaţional Dulles din Washington.

„Ne-am făcut bagajele şi am plecat” din „motive de siguranţă,” a declarat pentru New York Times, la sosire, Kleinhaus – care, potrivit profilului său LinkedIn, deţine o companie minieră în Africa de Sud.

Afrikanerii sunt o minoritate etnică albă care a condus Africa de Sud în perioada apartheidului, impunând politici dure de segregare rasială până la abolirea oficială a regimului în 1994.

Donald Trump şi cel mai mare susţinător financiar al său, Elon Musk, născut şi crescut în Africa de Sud – au promovat o falsă teorie conform căreia în ţară ar avea loc un „genocid al albilor.”

În februarie, Trump a semnat un ordin executiv în care afirma că afrikanerii sunt persecutaţi pe nedrept, fără intervenţia guvernului sud-african, şi a acordat unui grup dintre ei statut de refugiat.

Un oficial superior din DHS a declarat într-un comunicat: „Departamentul pentru Securitate Internă verifică toţi solicitanţii de azil. Orice acuzaţii de comportament necorespunzător sunt investigate temeinic, iar măsurile adecvate vor fi luate, dacă este necesar. DHS nu comentează statutul individual al cererilor.”

Kleinhaus nu a răspuns imediat întrebărilor adresate de The Guardian.

Săptămâna aceasta, Biserica Episcopală a anunţat că îşi va încheia programul de relocare a refugiaţilor derulat împreună cu guvernul SUA, invocând modul în care administraţia Trump a ales să reloce afrikanerii albi.

„A fost dureros să vedem cum un grup de refugiaţi, selectat într-un mod extrem de neobişnuit, a primit tratament preferenţial în detrimentul multor altora care aşteaptă în tabere de refugiaţi sau în condiţii periculoase de ani întregi,” a declarat episcopul conducător al bisericii, reverendul Sean W. Rowe.

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilie Bolojan nu urmează exemplul colegilor și nu-și taie propriul salariu: „Nu fac gesturi...
Digi FM
Fiica lui Tom Cruise, vacanță în New York alături de mama ei. Suri are 19 ani și adoptă tot mai mult stilul...
Pro FM
Jurnalist, dezvăluiri despre un episod tensionat cu Ricky Martin: „Și-a dat jos microfonul și a plecat în...
Film Now
Nicole Kidman, cu părul natural, după ce a apărut cu peruci pe covorul roșu. Actrița, în vacanță alături de...
Adevarul
Cum intenționează Trump să încheie războiul din Ucraina: „Lumea nu a mai văzut așa ceva. Cu asta se termină”
Newsweek
60.000 lei/lună din pensii pentru o familie de judecători. Bolojan zice când taie pensiile speciale
Digi FM
Se face tot mai cald. Când revine canicula. Avertizarea meteorologilor pentru Capitală și șase județe
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Pamela Anderson, adevărul despre relația cu Liam Neeson, după ce actorul a declarat că este „îndrăgostit...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu