Un tânăr, traficat de un politician nigerian și soția sa pentru a-i recolta rinichiul. Cei doi voiau să-și salveze fiica bolnavă

Data actualizării: Data publicării:
nigeria
Un politician nigerian și soția sa au fost condamnați pentru trafic de persoane. Foto: Profimedia Images

Un politician nigerian și soția sa au fost condamnați, joi, pentru trafic de persoane după ce au încercat să ducă un tânăr în Marea Britanie pentru a-i recolta în mod ilegal un rinichi, care ar fi urmat să ajungă apoi la fiica lor grav bolnavă, scrie Reuters.

Ike Ekweremadu, în vârstă de 60 de ani, și soția sa Beatrice, în vârstă de 56 de ani, l-au adus pe bărbat în Londra în februarie anul trecut promițându-i câteva mii de dolari pentru organul său. De asemenea, i-au promis că îi va găsi de lucru în Marea Britanie.

Ekweremadu, un senator de opoziție în statul Enugu din sudul Nigeriei și, de asemenea, un fost adjunct al președintelui senatului, și soția sa au fost figuri semnificative în societatea nigeriană, cu putere, influență, un „grad semnificativ de bogăție”, au spus procurorii la Curtea Penală Centrală din Anglia, Old Bailey din Londra.

Alături de cei doi a fost condamnat și medicul Obinna Obeta, în vârstă de 51 de ani, care a fost descris de procurori drept un intermediar.

„Acesta a fost un complot îngrozitor de a exploata o victimă vulnerabilă prin traficarea sa în Marea Britanie în scopul transplantării de rinichi”, a declarat Joanne Jakymec, procuror șef.

„Inculpații condamnați au arătat o desconsiderare totală față de calitatea vieții, sănătatea și bunăstarea victimei și și-au folosit influența considerabilă la un grad înalt de control permanent, victima având o înțelegere limitată a ceea ce se petrece cu adevărat aici”.

Sonia Ekweremadu, fiica celor doi inculpați și destinatara organului care are o afecțiune renală gravă și necesită dializă, a fost găsită nevinovată.

Tânărul nu știa de transplant

Cazul a ieșit la iveală atunci când bărbatul, care își câștigase existența în Lagos vânzând piese de telefon într-o piață, a mers la poliție spunând că a fost traficat și că cineva încerca să-i recolteze rinichiul.

Transplantul nu a avut loc, deoarece un asistent de la spitalul Royal Free din Londra devenise suspicios cu privire la circumstanțele în care se afla donatorul în vârstă de aproximativ 21 de ani, pe care familia încercase să-l prezinte drept vărul Soniei.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri