Video&Foto Un ziar finlandez a ascuns știri despre războiul din Ucraina pentru ruși într-un buncăr secret din jocul Counter-Strike

Data publicării:
cameră secretă în Counter-Strike cu știri despre Ucraina
Pentru a ajunge la publicul rus, un ziar finlandez a creat o cameră secretă într-un nivel de Counter-Strike unde jucătorii pot găsi reportaje în limba rusă realizate în Ucraina de corespondenții săi de război. Foto: Twitter: @LukaszPozyczek

Un ziar finlandez a găsit o metodă foarte inventivă pentru a evita cenzura rusească: a ascuns știri despre războiul din Ucraina în Counter-Strike, un joc online foarte popular în Rusia, potrivit The Guardian.

„În timp ce Helsingin Sanomat și alte publicații străine independente sunt blocate în Rusia, jocurile online nu au fost interzise încă”, a spus Antero Mukka, editor-șef al ziarului finlandez.

Cele mai multe meciuri de Counter-Strike sunt jucate în câteva nivele oficiale (hărți) proiectate de Valve, compania care a creat jocul. Însă, jucătorii pot să își creeze propriile lor hărți pe care oricine le poate descărca și juca.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Pentru a susține libertatea presei, am construit un oraș slavic, numit Voina, care înseamnă război în rusă”, a spus Mukka.

În subsolul unui bloc de apartamente care face parte din peisajul urban al unui oraș tipic sovietic, Helsing Sanomat a ascuns o cameră unde jucătorii pot găsi reportaje în limba rusă realizate în Ucraina de corespondenții de război ai ziarului.

„În cameră, găsești documentarele noastre despre realitatea războiului din Ucraina”, a explicat Mukka.

Pe unul dintre pereții camerei, jucătorii pot găsi o hartă a Ucrainei unde apar detalii ale atacurilor împotriva populației civile, în timp ce o înregistrare în limba rusă a articolelor publicate de Helsingin Sanomat se aude în fundal.

counter-strike-cameră-secretă
Reportajele conțin „informații care nu sunt disponibile din sursele propagandei statului rus”, a spus editorul șef al ziarului Helsing Sanomat. Foto: Twitter: @LukaszPozyczek

Reportajele conțin „informații care nu sunt disponibile din sursele propagandei statului rus”, a spus Mukka. De când a fost publicată luni, harta a fost descărcată de peste 2.000 de ori, însă ziarul nu poate monitoriza cine le-a descărcat și de unde provin aceste persoane.

Mukka a spus că aproximativ 4 milioane de ruși joacă Counter-Strike. „Aceste persoane ar putea fi deseori la vârsta mobilizării sau a recrutării [în armată]”.

„Cred că și rușii au dreptul să cunoască informații independente bazate pe fapte, așa încât să poată lua propriile lor decizii în viață”, a spus Mukka.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri