Vaccinul AstraZeneca ar fi eficient împotriva variantei braziliene a SARS-CoV-2, potrivit unui studiu al Universității Oxford

Data publicării:
flacon cu vaccin astra zeneca
Autoritățile din Africa de Sud au decis să oprească imunizările cu AstraZeneca. Foto: Profimedia

Un studiu efectuat la Universitatea din Oxford arată, potrivit unor rezultate deocamdată preliminare, că vaccinul COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca este eficient împotriva variantei braziliene a noului coronavirus, a declarat pentru Reuters o sursă care are informații despre acest studiu.

Datele indică faptul că vaccinul nu va trebui modificat pentru a proteja împotriva variantei despre care se crede că ar fi proveni din orașul amazonian Manaus, a declarat sursa, care a solicitat să rămână anonimă pentru că rezultatele studiului nu au fost făcute încă publice. Sursa nu a precizat eficacitatea exactă a vaccinului împotriva acestei variante mutante, dar rezultatele complete ale studiului ar urma să fie publicate în curând, posibil chiar în cursul lunii martie.

Rezultate anterioare au indicat că vaccinul AstraZeneca - dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford - a fost mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, care este similară cu cea din Brazilia. Ca urmare, Africa de Sud a întrerupt, la începutul lunii trecute, utilizarea vaccinului AstraZeneca în țară, deși OMS a avertizat în privința unui exces de pesimism.

Brazilia se confruntă în prezent cu un al doilea val al pandemiei, brutal și de lungă durată, miercuri atingând un record de 1.910 decese.

Varianta P1 a coronavirusului se numără printre factorii pe care epidemiologii cred că ar contribui la o creștere a cazurilor și a deceselor, iar comunitatea științifică s-a arătat îngrjorată în privința rezistenței acestei variante mutante la vaccinuri, scrie Mediafax.

Între timp, Germania a aprobat administrarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca inclusiv persoanelor de peste 65 de ani. Și guvernul francez a autorizat utilizarea acestui vaccin pentru persoanele cu vârsta între 65 şi 75 de ani care suferă de comorbidităţi. Inițial, recomandarea a fost să nu se administreze vaccinul persoanelor în vârstă, întrucât nu existau suficiente studii care să-i certifice eficiența. În România, vaccinul AstraZeneca se administrează, începând din 15 februarie, persoanelor cu vârste sub 55 de ani.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri